Další posun pro Pražský okruh. ŘSD požádalo o stavební povolení na úsek Běchovice – D1

Ještě letos má začít soutěž na stavbu za 12 miliard korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce ještě letos zahájit výběrové řízení na zhotovitele části Pražského okruhu z Běchovic k D1. Podalo již žádosti o stavební povolení a má vykoupeny více než čtyři pětiny potřebných pozemků.

O posunu v přípravě jednoho z nejvíce chybějících úseků české dálniční sítě informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl na Twitteru. „Příprava pokračuje naplno. Aktuálně jsme podali osm žádostí o vydání stavebního povolení včetně hlavní trasy. Dále pokračuje majetkoprávní vypořádání stavby a zpracování zadávací dokumentace stavby s cílem letos zahájit výběrové řízení na zhotovitele. V zimě plánujeme kácet a zahájit archeologický výzkum,“ uvedl Mátl. ŘSD očekává vydání stavebního povolení ještě letos.

Stavba po mnoha letech získala letos na jaře pravomocné územní rozhodnutí, když Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu proti jeho vydání. Běží ještě lhůta na možné podání kasační stížnosti.

Podle dat v informačním letáku má ŘSD aktuálně dořešeny kupní smlouvy 80 % vlastníků dotčených pozemků a ve výkupech se i nadále pokračuje. Úsek vnějšího okruhu kolem metropole označovaný číslem 511 bude měřit 12,6 kilometru. Aktuálně jde o nejdůležitější chybějící částí tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Tranzit tak proudí přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce. Předpokládané náklady činí téměř 12 miliard korun, hotovo by mělo být dle dnešních odhadů v roce 2027.

Tagy D0 Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
86 komentářů