Největší sousto pro nový úřad. Začal řešit povolení pro část Pražského okruhu

Zahájení přípravy stavby komplikuje námitka druhého v pořadí v soutěži na zemní práce pro archeologický výzkum.

Letos nově vzniklý Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) začal řešit zatím největší dopravní stavbu ve své krátké historii. Zahájil stavební řízení na stavbu části Pražského okruhu z Běchovic k dálnici D1. Nový úsek výrazně uleví hlavně obyvatelům pražského Spořilova.

Informace o zahájení řízení je na úřední desce DESÚ. ŘSD o povolení zažádalo už loni v červnu, ale tři čtvrtě roku trvalo doplňování veškerých potřebných dokumentů.

Od konce loňského roku běží i soutěž na zhotovitele. Odhadovaná cena zakázky je 15 miliard korun. ŘSD termín pro podání nabídek několikrát posunulo, aktuálně na 10. června.

Dálniční zakázka desetiletí. ŘSD začalo hledat firmu, která postaví Pražský okruh z Běchovic k D1

ŘSD má pro novou dálnici vykoupeno pozemk od  86 % vlastníků. Podle generálního ředitele ŘSD se ale objevila nová komplikace. Podání námitek proti výběru nejvýhodnější nabídky na zemní práce pro záchranný archeologický výzkum. Cena v soutěži mimořádně klesla: odhadovaná hodnota byla 488 milionů korun, nejnižší nabídka od společnosti Okrouhlický je za 69 milionů korun. Námitky podal druhý v pořadí, společnost Smola HK. „Je to komplikace, chtěli jsme do 14 dnů začít s pracemi,“ dodal Mátl.  Samotná stavba má začít do konce letošního roku.

Úsek Pražského okruhu Modletice – Běchovice označovaný číslem 511 bude měřit 12,6 kilometru. Aktuálně jde o nejdůležitější chybějící část tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Tranzit tak proudí přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce.

Tagy D0 D0 511 Běchovice - D1 Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
9 komentářů