Prohra odpůrců klíčové části Pražského okruhu. Soud v Ostravě zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí

Pražský okruh u Černého Mostu. Foto: Aktron / Wikimedia CommonsPražský okruh u Černého Mostu. Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Úsek označovaný číslem 511 bude měřit 12,6 kilometru. Aktuálně jde o nejdůležitější chybějící část tuzemské dálniční sítě.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) slaví soudní vítězství v přípravě stavby Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D11 (Modletice – Běchovice). Ostravský krajský soud zamítl žalobu několika spolků a fyzických osob proti územnímu rozhodnutí, které vydal Krajský úřad Jihočeského kraje.

„Pokračuje tak příprava této klíčové stavby. Aktuálně probíhá majetkoprávní příprava, letos v červnu podáme žádost o stavební povolení,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. V posledním letošním kvartále pak chtějí silničáři vypsat tendr na zhotovitele stavby, která by měla začít příští rok. Podle Mátla jde o zásadní průlom v povolování celé stavby. Věří, že příští rok se začne stavět.

Žalobu podaly spolky Za lepší Chabry, Zdravé životní prostředí a dvě fyzické osoby. Radnice Prahy 20 ji po dohodě s ŘSD o protihlukových opatřeních stáhla. Jihočeský krajský úřad se v roli žalovaného ocitl jako druhá instance, která po dlouhém zkoumání před rokem potvrdila územní rozhodnutí, vydané stavebním úřadem pro Prahu 22.

Úřad musel vypořádat celkem 47 rozkladů, které podaly například městské části Dolní Chabry a Horní Počernice, obce Veleň a Přezletice z okresu Praha-východ nebo spolky. Spis putoval do Českých Budějovic kvůli možné podjatosti pražského magistrátu.

Úsek vnějšího okruhu kolem metropole označovaný číslem 511 bude měřit 12,6 kilometru. Aktuálně jde o nejdůležitější chybějící částí tuzemské dálniční sítě podle dopravního zatížení. Tranzit tak proudí přes pražskou část Spořilov a po Jižní spojce. Předpokládané náklady činí téměř 12 miliard korun, hotovo by mělo být dle dnešních odhadů v roce 2027.

Proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě lze podat kasační stížnost ve lhůtě dvou týdnů k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tagy D0 Doporučeno Modletice - Běchovice Pražský okruh ŘSD SOKP 511
146 komentářů