Dálniční zakázka desetiletí nabírá zpoždění, ŘSD posunulo termín již o čtyři měsíce

Vizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSDVizualizace křižovatky Pražského okruhu u Běchovic. Foto: ŘSD

ŘSD stále počítá se zahájením prací ještě letos.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) posouvá termín pro podání nabídek u největší dálniční zakázky za posledních deset let. Stavební firmy mají nově termín na podání nabídek pro stavbu části Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 až do 16. června.

Jde o další z řady posunů, původní termín byl 22. února. Důvody posunů jsou různé: od vypořádání dotazů uchazečů až po změny projektu. Další změna termínu vyplývá z informací na profilu zadavatele.

„Museli jsme do projektu zapracovat změny související s ochrannými valy a jejich řešení z hlediska zakládání pro budoucí dobudování hlavním městem. Také jsme v rámci kontroly upravili některé nedostatky projektové dokumentace pro provádění stavby. Některé úpravy vzešly z projednávání dokumentace pro stavební povolení. Z hlediska transparentnosti výběrového řízení jsme prodloužili celou původní lhůtu pro podání nabídek,“ vysvětlil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Podle něj zatím prodleva kvůli posunu v soutěži s odhadovanou cenou nehrozí. „Nyní potřebujeme zejména dokončit výběr zhotovitele zemních prací pro záchranný archeologický výzkum, získat stavební povolení a dořešit výkup pozemků,“ dodal Mátl. ŘSD stále podle informačního letáku počítá se zahájením stavby ještě letos.

Odhadovaná cena zakázky je 15 miliard korun. Dopravní a energetický stavební úřad zahájil na počátku dubna společné stavební řízení. Zahájení prací komplikuje také spor o vítěze zakázky na zemní práce pro archeologický výzkum.

Největší sousto pro nový úřad. Začal řešit povolení pro část Pražského okruhu

Tagy D0 D0 511 Běchovice - D1 Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SOKP 511
41 komentářů