Další nedůvěra v brzký návrat 737 MAX. Dopravci v USA plánují jeho návrat až v srpnu nebo v září

United Airlines a jejich Boeing 737 MAX 9. Foto: United AirlinesUnited Airlines a jejich Boeing 737 MAX 9. Foto: United Airlines

Trojice amerických aerolinek posunula během posledních dvou dní očekávaný návrat Boeingu 737 MAX do provozu. Nejméně optimistické jsou United Airlines,

Trojice amerických aerolinek posunula během posledních dvou dní očekávaný návrat Boeingu 737 MAX do provozu. Nejméně optimistické jsou United Airlines, které s letadlem počítají až po 4. září.

Oproti loňskému roku, kdy američtí dopravci odkládali termín návratu spíše po týdnech, jde o velký posun: z rezervačních systémů mažou letadla na několik měsíců dopředu. V případě United Airlines na více než půl roku.

United byly posledním americkým dopravcem, který oznámil posun termínu návratu o několik měsíců. Southwest zatím start odložil na 10. srpna, American Airlines na 18. srpna. Původně všichni tři dopravci plánovali návrat na začátku června.

Americký úřad civilního letectví FAA nedávno oznámil, že certifikační let by mohl proběhnout během několika týdnů, přesný termín ale dosud nepadl. I kdyby došlo k udělení povolení létat, několik měsíců zabere příprava letadel zpět do provozu a výcvik pilotů na simulátoru, který nově Boeing před startem doporučil.

Od uzemnění letadel 737 MAX v březnu uplyne jeden rok. Pro Boeing znamená největší krizi v historii. Ztrátu z uzemnění letadel odhaduje Boeing na 18 miliard dolarů.

Tagy 737 max boeing uzemnění letadel 737 MAX
15 komentářů