Další problém Boeingu 737 MAX. NTSB vyšetřuje incident se zaseknutými pedály směrovky

Boeing 737 MAX United Airlines. Zdroj: United AirlinesBoeing 737 MAX United Airlines. Zdroj: United Airlines

Letadlu United Airlines se pedály směrového řízení zasekly při přistání na Newarku, nikomu se nic nestalo.

Národní rada pro bezpečnost dopravy v USA (NTSB) vyšetřuje incident z minulého měsíce, při kterém se Boeingu 737 MAX letecké společnosti United Airlines zasekly během přistání na letišti Newark pedály směrového řízení. Upozornily na to zpravodajské agentury, například Reuters.

Jde tak o další problém s letounem 737 MAX, který se po několikaletém klidu dostal opět do pozornosti nejen médií, a to po lednovém upadnutí části trupu z letu dopravce Alaska Airlines.

Z předběžné zprávy NTSB vyplývá, že k incidentu došlo 6. února. Kapitán letadla údajně řekl, že během přistání a pokusu o udržení stroje v ose vzletové a přistávací dráhy zůstaly pedály směrového řízení po „normálním“ stlačení zaseknuté ve své neutrální poloze, přičemž nevykazovaly žádnou činnost. Problém podle záznamů potvrdil po kontrole i první důstojník. Krátce poté měly pedály opět začít fungovat.

Událost se obešla bez zranění. Reakce amerického výrobce ani aerolinky zatím nejsou k dispozici, United nicméně tři dny po incidentu provedly se stejným letadlem zkušební let, přičemž i na něm mělo být možné hlášenou poruchu daného systému duplikovat. Výsledek testu byl následně předán NTSB, která pak incident začala vyšetřovat.

Boeing řešil v nedávné době s MAXy také další problémy, například špatně vyvrtané otvory u některých trupů. Ze zprávy publikované v únoru vyplývá, že závada se týkala zhruba 50 trupů. Otvory měly být špatně vyvrtané v oblasti oken.

Nový problém 737 MAX. Dodavatel našel v trupu špatně vyvrtané otvory

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX MAX NTSB
63 komentářů