Další megatrolejbus je v Praze. Zkušební provoz pokračuje, start linky na letiště se blíží

Další trolejbus Škoda Solaris 24m dorazil do Prahy. Foto: DPPDalší trolejbus Škoda Solaris 24m dorazil do Prahy. Foto: DPP

Během následujícího týdne dorazí také třetí tříčlánkový trolejbus z Plzně.

Do Prahy ve čtvrtek dorazil již druhý z objednávky 20 trolejbusů dlouhých 24 metrů.

Tříčlánkové bateriové modely Škoda Solaris 24m zatím budou jezdit ve zkušebním provozu na jediné pražské trolejbusové lince 58 z Palmovky do Letňan. Od března se pak přesunou na novou linku 59 spojující Nádraží Veleslavín a pražské Letiště Václava Havla.

Druhý exemplář v Plzni kompletovaného trolejbusu získal evidenční číslo 403 a zamíří dočasně do garáží Klíčov. Během příštího týdne se zapojí do zkušebního provozu s cestujícími, ve kterém už několik týdnů najíždí povinné kilometry první dodaný kus.

Megatrolejbus začal v Praze vozit cestující. Dvojité zalomení je zážitek

Trolejbus jezdí s cestujícími na lince 58 denně od ranního výjezdu do skončení denního provozu. Každý den tak najede 340 kilometrů. V rámci této fáze homologace s cestujícími musí vozidlo dohromady najezdit 15 tisíc kilometrů.

Pokud by nájezd povinných kilometrů byl pouze na jediném vozidle, trvala by tato fáze homologace minimálně 45 dnů. Proto se nasadí do zkušebního provozu s cestujícími i druhý trolejbus, přičemž nájezdy obou vozidel se budou sčítat.

Obrazem: Trolejbusové jumbo už jezdí v ulicích Prahy. V provozu bude nonstop

Během následujícího týdne dorazí také třetí trolejbus z Plzně. Ten bude mít evidenční číslo 405 a bude umístěn v garážích Řepy. Ty se brzy stanou domovem všech trolejbusů tohoto typu, v garážích pro ně vzniká napájecí infrastruktura a prodloužená odstavná stání.

Zároveň se dokončuje trolejbusová trať na letiště, provoz by měl být zahájen už během března, do kdy by měly do Prahy dorazit i všechny objednané dlouhé trolejbusy. Přepravní kapacita na letiště se tak podle DPP od poloviny března zvýší o třetinu.

Další trolejbus Škoda Solaris 24m dorazil do Prahy. Foto: DPPDalší trolejbus Škoda Solaris 24m dorazil do Prahy. Foto: DPPDalší trolejbus Škoda Solaris 24m dorazil do Prahy. Foto: DPPTrolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.Trolejbus Škoda Solaris 24m ve zkušebním provozu s cestujícími v Praze. Foto: DPP – Petr Hejna.První kus Škoda Solaris 24m v Praze. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný
Tagy dpp nové trolejbusové tratě parciální trolejbus Škoda Solaris 24m
74 komentářů