Další krok k dostavbě okruhu. Na východě Prahy se začalo kácet, probíhá i vyvlastňování

Kácení - ilustrační foto.Kácení - ilustrační foto.

Výběrové řízení na hlavního zhotovitele úseku D1 - Běchovice má podle ŘSD začít ještě letos.

Firma najatá Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) začala kácet náletové dřeviny a křoví na trase dostavby Pražského okruhu v úseku D1 – Běchovice. Dendrologický průzkum byl součástí přípravných prací, s mýcením se čekalo na období vegetačního klidu. Pokácené stromy se podle ŘSD nahradí ve stejném či větším počtu.

Zároveň se začal vybírat zhotovitel záchranného archeologického průzkumu a potřebných zemních prací, ty by měly odstartovat příští rok. Stejně tak by mělo být v roce 2024 vydáno i stavebního povolení pro dostavbu tohoto úseku okruhu. Se zprovozněním nejpalčivěji chybějící části české dálniční sítě se počítá na rok 2027.

„Zahájení kácení mimo-lesních dřevin je dalším dílčím krokem přípravy dostavby okruhu. Pracujeme na tom, abychom v závěru příštího roku mohli zahájit samotnou stavbu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Výběrové řízení na hlavního zhotovitele stavby má podle Mátla začít ještě letos, aby byl už za rok vysoutěžen.

Zastřešení D11 a protihlukové stěny i mezi pruhy. Severovýchod Prahy čekají velké změny

„Ze zkušeností víme, že u takto velké a náročné stavby bude výběrové řízení na zhotovitele dlouhé a nebude jednoduché. Chceme být připraveni, protože v tuto chvíli neexistuje v republice důležitější komunikace než úsek 511,“ doplňuje Mátl.

ŘSD má nyní vykoupeno přes 85 % pozemků. „Již nyní ale víme, že minimálně v 11 případech LV ze zbývajících 15 % chybějících pozemků jsme byli nuceni přikročit k zahájení řízení o vyvlastnění,“ upřesňuje šéf ŘSD.

Pražský okruh, úsek 511 Modletice - Běchovice. Pramen: ŘSD

Úprava krajiny už probíhá

Převážná část kácení se týká křovin. Stromů větších než 50 cm ve výčetní tloušťce kmene se podle ŘSD pokácí přibližně 200. „Jedná se především o mladší, náletové porosty, případně doprovodnou vegetaci komunikací a vodních toků,“ popisuje Lukáš Gabriel, jednatel společnosti Gabriel, která má kácení na starosti.

Náhradní výsadba proběhne na pozemcích ŘSD, později i v dotčených městských částech a v Říčanech.

V rámci příprav dostavby okruhu v této části už proběhla některá kompenzační opatření. V údolí Pitkovického potoka, u Lipan, či v nivě u Říčanského potoka vznikly kaskády tůní. Mezi další patří revitalizace vodoteče v oblasti Lítožnice nebo nivy Počernického rybníka. Rokytka se tam vrátila do přirozeného meandrovitého koryta.

Mezi další kompenzační opatření stavby patří podle ŘSD i trvalé bariéry, zídky pro plazy, desítky sýkorníků či poštolníků, podložky pro vlaštovky, jiřičky, budky pro sovu pálenou či nory pro ledňáčky.

Tagy D0 511 Běchovice - D1 Radek Mátl ŘSD ČR SOKP 511
48 komentářů