ČSAD Střední Čechy začíná jezdit s novými kloubovými autobusy MAN Lion’s City 18

Autobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MANAutobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MAN

Autobusy jsou částečně nasazeny na linky, kde dříve stačila kratší vozidla.

Na některé linky Pražské integrované dopravy (PID) nově zamířily kloubové autobusy MAN Lion’s City. Dopravce ČSAD Střední Čechy převzal v těchto dnech první ze 14 objednaných vozů.

Osmnáctimetrové autobusy přepraví 52 sedících a 84 stojících cestujících. Všechny jsou v provedení podle standardů PID a požadavků třídy II pro příměstskou dopravu. Nové autobusy budou jezdit zejména na linkách v severovýchodní části Středočeského kraje.

Je to částečně obnova a částečně rozšíření vozového parku, protože podle standardů kvality Pražské integrované dopravy musíme splňovat určitá kritéria. Navíc v rámci Středočeského kraje dochází ke zvýšení počtu kloubových autobusů, takže naši strategii jsme přizpůsobili tomuto trendu. Jinými slovy přibyly linky, které je podle nových smluv třeba zajistit vozidly s větší přepravní kapacitou. Dříve je obsluhovaly 12metrové nebo 15metrové autobusy,“ řekl ředitel dopravce Štěpán Ševčík.

Autobus pohání devítilitrový motor D15 Euro 6e s výkonem 265 kW/360 k a maximálním točivým momentem 1 600 Nm v širokém rozsahu otáček 900–1 550 min-1. Převodovka je automatická 4stupňová značky Voith s integrovaným retardérem. Pohonný řetězec je optimalizován pro předpokládaný charakter obsluhovaných linek a nízkou spotřebu při zachování potřebného výkonu.

Další autobusy přijedou na podzim

Kabina řidiče je s plným zasklením a okénkem pro odbavení cestujících. Řidič má k dispozici velkorysý odkládací prostor v uzamykatelné schránce ve dveřích kabiny, lednici na 1,5litrovou PET láhev, USB zásuvky, digitální rádio a vlastní LED osvětlení.

Trojice dveří se otevírá dovnitř, poptávkové otevírání dveří cestujícími je možné stisknutím tlačítka zvenčí či zevnitř autobusu. Sedadla se zvýšeným opěradlem jsou vybavena bezpečnostními pásy. Bezpečnost při výměně cestujících podporuje soustava kamer snímajících prostor nastupování a optické i akustické výstrahy aktivující se před zavřením dveří. V případě sevření nepozorného cestujícího mezi dveřní křídla zajistí bezpečnost jejich automatické otevření. Nechybí zpětná kamera. Vnější světla jsou kompletně s využitím technologie LED včetně mlhovek s funkcí přisvícení do zatáčky. U druhých dveří se nachází plošina pro přepravu invalidního vozíku nebo dětského kočárku, k výbavě také patří manuálně ovládaná vyklápěcí rampa.

ČSAD Střední Čechy je jedním z největších dopravců v systému PID. Provozuje v současnosti 230 autobusů, které ročně najedou celkem cca 14 milionů kilometrů. Po dodání prvních čtyř autobusů by na podzim letošního roku mělo do ČSAD Střední Čechy dorazit ze závodu MAN v polském městě Starachowice dalších 10 identických vozů Lion´s City 18 pro jiné linky ve Středočeském kraji.

Autobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MANAutobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MAN
Tagy ČSAD Střední Čechy MAN MAN Lion’s City 18 PID Pražská integrovaná doprava
33 komentářů