Potvrzeno: Litoměřice a Prahu spojí nová autobusová linka za peníze krajů, nahradí komerční

Autobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MANAutobus MAN Lion´s City 18 pro ČSAD Střední Čechy. Foto: MAN

Dopravcem na nové lince bude ČSAD Střední Čechy.

Středočeský a Ústecký kraj spustí od 2. září novou autobusovou linku 413, která spojí Litoměřice s Prahou. Nahradit má komerční linku společnosti BusLine LK, která letos na jaře prudce zdražila a za 65 kilometrů dlouhou cestu požaduje 185 korun, tedy téměř tři koruny za kilometr.

Start nové linky potvrdila Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK). Nová linka bude jezdit každý den, v ranní špičce pojede cca po půl hodině, odpoledne každou hodinu a v ostatních obdobích všedního dne a o víkendech bude interval 120 minut. Cesta z Litoměřic k metru Letňany potrvá cca 65 minut.

Trasa povede až do Nové Vsi po dálnici D8, poté linka nově obslouží například obce Ledčice, Straškov-Vodochody, Doksany či Terezín. V Litoměřicích bude linka ukončena na autobusovém nádraží, o víkendech pojede až k hornímu vlakovému nádraží. Jízdní řád je zde.

90 korun místo 185

Pro Litoměřice půjde o druhou autobusovou linku, která bude součástí Pražské integrované dopravy. Budou v tarifním pásmu 9, Letňany v pásmu 0. Jedna cesta bude s kuponem pro Prahu stát 90 Kč. Bez kuponu se cestující dostanou do centra Prahy za 130 Kč. Pravidelní cestující ale ušetří ještě víc díky výhodným předplatním kuponům na měsíc, čtvrtletí či rok. Souběžně s Tarifem PID bude v úseku Nová Ves – Litoměřice platit také plně tarif Dopravy Ústeckého kraje.

BusLine LK podle jízdního řádu vypraví mezi oběma městy poslední spoj 1. září. Dopravcem na nové lince bude ČSAD Střední Čechy.

Cestující z širokého okolí Litoměřic se díky nové lince dostanou do Prahy za prací, studiem či za kulturou a Pražané díky ní mohou navštívit velmi atraktivní oblast Litoměřicka,“ podotýká radní Ústeckého kraje pro oblast dopravy Marek Hrabáč. Kraj chce podle něj posilovat mezikrajská spojení kvůli rozvoji regionů.

„Neumím si představit, že by Litoměřice o takto významné spojení zcela přišly. Chtěl bych poděkovat všem, jež se na zavedení nové linky podíleli. Zvláštní dík pak patří oběma krajům, které umožnily linku zřídit. Věřím, že nová linka přinese kromě významného snížení ceny i větší komfort pro cestující,“ dodává Jiří Adámek, místostarosta města Litoměřice.

Trasa linky 413. Foto: PID
Tagy ČSAD Střední Čechy Doprava Ústeckého kraje DÚK IDSK Litoměřice - Praha PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj Ústecký kraj
96 komentářů