ČSA vypraví speciální spoj do Košic, oslaví 100. výročí prvního komerčního letu na tamní letiště

Letadlo Airbus společnosti ČSA. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetadlo Airbus společnosti ČSA. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Slavnostní let Praha – Košice – Praha proběhne 11. dubna, letenky jsou již v prodeji.

Letiště Košice oslaví 100. výročí prvního komerčního letu. Ve spolupráci s Českými aeroliniemi (ČSA) uspořádá 11. dubna slavnostní let z Prahy do Košic a zpátky. Vyplývá to ze zprávy, kterou dopravce publikoval na svých internetových stránkách. Letenky jsou již v prodeji, jednosměrná bez odbaveného zavazadla vyjde na 2 000 korun.

„V neděli 5. května 2024 uplyne 100 let od historicky prvního pravidelného letu, který přistál na tehdejším košickém letišti, nacházejícím se mezi dnešní Južnou triedou a železniční tratí na území města Košice. Tím byla pravidelná linka Československých státních aerolinií Praha – Bratislava – Košice, jež zároveň zahájila provoz civilního letecké dopravy z Košic,“ napsaly ČSA.

Slavnostní let ponese ve směru z Prahy číslo OK 1924 a z Košic OK 2024. Odlet z Terminálu 2 pražského letiště je plánován na 17:25, odlet z Košic pak ve 20:05. ČSA nasadí na spoj Airbus A320 s kapacitou 180 míst.

Během stání letadla v Košicích má čekat na cestující malá oslava s pohoštěním a možnost pořídit si fotografii na letištní ploše. Výběr místa je bezplatný, odbavení bude možné online 36 hodin před odletem.

Prosperující letiště

ČSA do Košic narozdíl od minulosti již pravidelně nelétají. Z Prahy se však dá do metropole východoslovenského regionu stále letecky dostat, a to díky lince nízkonákladové společnosti Ryanair. V provozu je čtyřikrát týdně.

Košické letiště aktuálně mimořádně prosperuje. Vloni překonalo historický rekord v počtu odbavených cestujících, kdy jich jeho branami prošlo přes 625 000. Ve srovnání s rokem 2019 šlo o 12procentní nárůst.

V tempu zotavení se po pandemii patří Letiště Košice mezi evropské premianty, nově z něj začne pravidelně létat například švýcarský SWISS do Curychu.

Do Košic začne létat Swiss, pro tamní letiště půjde o třetího síťového dopravce

Tagy České aerolinie ČSA Czech Airlines Košice KSC Letisko Košice Letiště Košice slovensko
59 komentářů