Brno začne snímat křižovatku na Staré osadě a pokutovat jízdu na červenou

Semafor, ilustrační foto. Autor: Unisouth – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3934535Semafor, ilustrační foto. Autor: Unisouth – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3934535

I když přestupky bude zaznamenávat systém automaticky, pokutu musí vyřešit úředník ve správním řízení.

Brno chce ke konci roku začít snímat pomocí kamer křižovatku Bubeníčkovy a Gajdošovy ulice na Staré osadě a automaticky zaznamenávat, když řidič projede na červenou. Jde o pilotní projekt automatizovaného dohledu nad dodržováním dopravních předpisů. Po jeho vyhodnocení bude vedení města zvažovat, zda bude podobné automatizované systémy zavádět i na dalších místech, řekl novinářům radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Řidiči, kteří projedou na Staré osadě na červenou, by měli dostávat pokutu. I když přestupky bude zaznamenávat systém automaticky, pokutu musí vyřešit úředník ve správním řízení. Podle Kratochvíla mají úředníci již tak spoustu práce s vyřizováním přestupků, které souvisejí s rezidentním parkováním. Každoročně přibývají nové zóny. Proto zatím město neplánuje jako řada jiných zavést například úsekové měření rychlosti. „Uvidíme, co tento pilotní projekt přinese, jak se budou chovat řidiči,“ řekl Kratochvíl.

Jiná města na jižní Moravě, které úseková měření zavedla, si jejich přínos pochvalují. Například ve Znojmě jsou v místech, kde řidiči často a výrazně překračovali povolenou rychlost a sami obyvatelé žádali vedení města o řešení, které zajistí větší bezpečnost. I v Brně je řada míst, kde řidiči překračují povolenou rychlost. Obvykle jde o vícepruhové či široké a přehledné silnice, které však vedou zastavěnými místy a kolem nichž chodí lidé.

Tagy brno semafory
48 komentářů