Brno končí s dieselovými autobusy z Králova Pole do Soběšic, nahradí je trolejbusy

Trolejbus Škoda 32Tr v Brně. Foto: DPMBTrolejbus Škoda 32Tr v Brně. Foto: DPMB

DPMB chystá náhradu parciálními trolejbusy i na dalších autobusových linkách.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) spojí od 27. dubna linky 30 a 43 do jedné. Díky tomu skončí  provoz dieselových autobusů mezi Královým Polem a Soběšicemi. Nahradí je parciální trolejbusy, které mohou část trasy jet mimo troleje díky baterii.

Pro Brno jde o pilotní projekty náhrady autobusů parciálními trolejbusy. Cestujícím spojením linek vznikne spojení bez přestupu z Bystrce do Soběšic a zpět. „Frekvence spojů zůstane na obou linkách zachovaná. Projekt navíc přináší benefit pro obyvatele Soběšic i oblasti Sadová. Budou mít možnost přepravy do centra Králova Pole bez přestupu, případně pokračovat do oblasti Komína a Bystrce,“ uvedla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Podle ní plánují stejným způsobem obsluhovat bez naftových autobusů i další části města, například oblast Slatiny, Černovické terasy a letiště, výhledově také linku 67.

DPMB má aktuálně v provozu 30 parciálních trolejbusů a o dalších 20 trolejbusů 32Tr se vozový park podniku rozroste na přelomu letošního a příštího roku.

Spojení linek předcházely zkušební jízdy, které neukázaly žádné problémy s dojezdem na baterii. Zvolená trasa je podle vyjádření dopravního ředitele Jana Seitla pro ČTK relativně náročná. DPMB si na ní chce vyzkoušet funkčnost baterií. „Výrobci výdrž deklarovali, ale potřebujeme si ji ověřit v každodenním provozu a třeba za půl roku si vyhodnotit, jak se změnily parametry vozidel. Pokud by byly stejné, tak je to pro nás impulz pokračovat dál,“ řekl Seitl.

 

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB parciální trolejbusy
88 komentářů