Brno posílí noční rozjezdy. Fenomén místní MHD vyrazí od hlavního nádraží i o půl jedné

Noční rozjezdy od hlavního nádraží v Brně. Foto: DPMBNoční rozjezdy od hlavního nádraží v Brně. Foto: DPMB

Nově budou odjíždět noční linky od hlavního nádraží i v 0:30 každý den.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) od 4. září mění jízdní řády. U většiny linek půjde o návrat k režimu před prázdninami. Vylepšení čeká naopak ty, kteří se vracejí domů po půlnoci. U takzvaných nočních rozjezdů zavádí DPMB nově i odjezd od hlavního nádraží v 0:30.

Vyplývá to z oznámení o změnách jízdního řádu na stránkách DPMB. „Linky 1–84 opět pojedou podle jízdních řádů pro běžné pracovní dny. Na nočních linkách se v pracovních i nepracovních dnech nově zavádí spojení v 0:30 u hlavního nádraží,“ uvedl dopravce.

Dopravní ředitel DPMB Jan Seitl uvedl, že rozjezdy v půl jedné fungovaly naposledy před pandemií. Ale jen v pátek a v sobotu.  „Už letos na jaře začal být půlnoční rozjezd více dnů v týdnu přetížený. Z tohoto důvodu právě na exponovanou dobu podzimu zavádíme rozjezd v 0:30 hod., jehož vytížení právě v průběhu podzimu vyhodnotíme,“ uvedl Seitl. O tom, že by se obnovily rozjezdy i v 1:30, zatím dopravce neuvažuje.

Systém noční dopravy v září oslaví 23 let existence. Každou půlhodinu či hodinu se k brněnskému hlavnímu nádraží sjede 22 autobusů na celkem 11 linkách, které rozvezou cestující prakticky po celém městě. Autobusové noční linky nesou číselné označení 89–99 a jsou v provozu od 23 do 5 hodin.

Brno slaví 20 let nočních rozjezdů. Nejvíce lidí jezdí z pátku na sobotu

„Noční rozjezdy jsou fenoménem města Brna. Jedná se o unikátní systém, díky kterému se v nočních hodinách cestující dostanou do všech částí města. Tím, že se všechny autobusy sjedou v jeden čas na Hlavním nádraží, k dosažení svého cíle lidé potřebují maximálně jeden přestup,“ řekl při dvacátém výročí rozjezdů generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

S koncem prázdnin budou ukončeny také letní výluky v síti brněnské MHD

• Ve čtvrtek 31. 8. 2023 v 11:00 bude obnoven obousměrný provoz v ulici Medlánecké. Zastávky Řečkovice a Olšanského pro linky 41, 65, 71 a N90 budou vráceny do původních poloh.
• Ve čtvrtek 31. 8. 2023 ve 23:15 bude v obou směrech obnovena zastávka Štursova pro linky 30, 36, 44, 67, 84, N89, N92 a N93. Ve směru do Komína bude zastávka dočasně přeložena cca o 130 metrů vpřed (ke křižovatce s ulicí Pastviny).
• Od pátku 1. 9. 2023 bude obnoven obousměrný provoz na Staré dálnici, linka 51 ve směru do Bystrce se tedy vrátí na svoji pravidelnou trasu.
• Od pondělí 4. 9. 2023 bude obnoven provoz tramvajových linek 4 a 9 přes náměstí Svobody.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB noční rozjezdy
95 komentářů