Brno bude další čtyři roky hradit lidem hodinu denně na sdíleném kole

Sdílená kola v Brně. Pramen: brno-cernovice.czSdílená kola v Brně. Pramen: brno-cernovice.cz

Roční rozpočet akce je stejný jako loni, tedy 2,4 milionu korun včetně DPH. Nově je možné tento rozpočet navýšit až na 4 miliony korun včetně DPH.

V Brně bude po loňském pilotním provozu možné i v dalších čtyřech letech využívat sdílená kola zdarma, a to 30 minut dvakrát denně. Brněnští radní dnes schválili dohodu s poskytovateli bicyklů, společnostmi Nextbike a Rekola.

„Roční rozpočet akce je stejný jako loni, tedy 2,4 milionu korun včetně DPH. Nově je možné tento rozpočet navýšit až na 4 miliony korun včetně DPH. Aby město jízdu proplatilo, je nutné odstavit sdílené kolo na místě k tomu určeném,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Konkrétní datum začátku podpory bude ještě upřesněno, nyní se budou podepisovat rámcové smlouvy. Služba by měla být poskytována nejdéle do 30. listopadu 2026.

Loňský pilotní projekt trval v Brně od 11. dubna do 30. září. Za tuto dobu se uskutečnilo téměř 102 tisíc bezplatných jízd, podle města přibylo 9817 nových uživatelů bikesharingu. „Projekt se velmi osvědčil, proto jsme se rozhodli v něm pokračovat,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Tagy brno nextbike Rekola sdílená kola
14 komentářů