Brněnský dopravní podnik slibuje nováčkům 100 tisíc korun, shání 50 řidičů

Trolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMBTrolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMB

Výjimkou mezi zájemci o práci řidiče nejsou podle personalistky uchazeči s vyšším vzděláním, kteří chtějí odcházet z práce s čistou hlavou.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) nově láká uchazeče o řidičské povolání na bonus 100 tisíc korun. Získají jej ti, kteří se přihlásí do kurzu řízení autobusu, tramvaje nebo trolejbusu po 1. říjnu. Podnik aktuálně zaměstnává 1 400 řidičů a shání dalších 50. V platnosti zůstává i náborový příspěvek pro „hotové“ řidiče autobusu, který činí 150 tisíc korun.

Příspěvek 100 tisíc korun vyplatí DPMB řidičům ve dvou splátkách. „Šedesát tisíc korun dostanou po skončení kurzu nebo zkušební doby a čtyřicet tisíc po odpracovaném roce. Podmínkou je zůstat u podniku minimálně čtyři roky a během nich odpracovat šest tisíc hodin,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek. Kurzy pro nové řidiče autobusů, trolejbusů i tramvají, otevře dopravce po Novém roce.

„Náborový proces trvá jeden až dva měsíce, proto doporučujeme, aby se zájemci na naše osobní oddělení hlásili co nejdříve. Ještě před začátkem kurzu musí absolvovat dopravně-psychologické vyšetření a lékařské prohlídky,“ doplnila vedoucí personálního odboru DPMB Vlasta Jánská. V závislosti na trakci kurzy trvají 2 až 4,5 měsíce, účastníci dostávají mzdu.

„Do kurzů nejčastěji přicházejí lidé, kteří hledají stabilitu nebo životní změnu. Typicky to bývají číšníci, skladníci, prodavačky, lidé z technických oborů, výroby nebo administrativy. Výjimkou nejsou ani zájemci s vyšším vzděláním, kteří chtějí odcházet z práce s čistou hlavou,“ dodala Jánská.

Brněnský dopravní podnik uvádí, že průměrná mzda jeho řidičů je 43 tisíc korun. Vedle finančního příspěvku má nováčky nalákat i náborová kampaň založená na jednoduchých heslech. Například „O deadlinech už nechceš ani slyšet? Staň se řidičem MHD“ nebo „Nestůj v kolonách zadarmo. Staň se řidičem MHD“.

Tagy DPMB nedostatek řidičů
52 komentářů