Nástup kapitánů a fanfára. Na Brněnské přehradě začne v sobotu nová plavení sezóna

Lodě na Brněnské přehradě. Pramen: DPMBLodě na Brněnské přehradě. Pramen: DPMB

V pořadí 78. plavební sezóna potrvá na "prýglu" do 30. října. Poslední léta byla co do počtu pasažérů rekordní.

Sedmička lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) se v sobotu po zimní přestávce vrátí na hladinu Brněnské přehrady. Vyplutí bude předcházet ceremoniál se slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti. Následovat bude defilé lodí, v 10:45 hodin vypluje první loď do Veverské Bítýšky.

V pořadí 78. plavební sezona potrvá na „prýglu“ do 30. října, poslední léta přitom byla co do počtu pasažérů rekordní. „Proto jsme samozřejmě plni očekávání, jaká bude ta letošní sezóna. Lodě jsou po zimním servisu, opravách a obnovách nátěru připraveny vyplout, takže pokud nám počasí bude přát, jsme připraveni se v počtu přepravených cestujících posunout ještě kupředu,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

Do 10. května bude flotila lodí DPMB vyplouvat pouze v nepracovní dny, od 11. května denně. Na víkendový provoz pak lodě přejdou opět na začátku října.

DPMB před letošní sezonou dokončil obnovu přístavních mol v bystrckém areálu, která zajišťují noční stání všech sedmi lodí. Od loňské sezóny se mohou cestující v teplých dnech v přístavišti osvěžit mlžnou sprchou. Novinkou z minulého roku je velká přehledná mapa se zastávkami, informacemi o odjezdech a cenách.

V roce 2023 přepravily lodě DPMB na Brněnské přepravily rekordních téměř 310 tisíc cestujících, o rok dříve to bylo 290 tisíc cestujících.

Dopravní podnik zajišťuje v plavební sezóně, která trvá od dubna do konce října, linkovou dopravu z Brna–Bystrce do Veverské Bítýšky. Dráha je dlouhá necelých 10 kilometrů, lodě ji ujedou za 70 minut. Pro flotilu sedmi lodí DPMB je charakteristický elektrický bateriový pohon.

Tagy Brněnská přehrada DPMB
5 komentářů