Alstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy

Alstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: Alstom

Celkem Alstom pro Renfe vyrobí 201 souprav s kapacitou 900 cestujících. Jde o největší dodávku v historii tamních drah. 

Nové šestivozové soupravy budou složeny ze čtyř nízkopodlažních a dvou dvoupodlažních vozů. Na každé straně bude mít souprava 12 dveří, které jsou podle výrobce rozmístěny tak, aby maximálně urychlily pohyb cestujících. Čas určený pro nástup a výstup ve stanici by tak měl být kratší a španělský dopravce od toho očekává další zvýšení přepravní kapacity na příměstských linkách. Vlaky budou přizpůsobeny i lidem se sníženou mobilitou, obsahují oddíl pro vozíčkáře a multifunkční část pro přepravu kol, zavazadel a kočárků.

Výrobce ukázal design vozů během návštěvy španělské ministryně dopravy a městské mobility Raquel Sánchézové v závodu Santa Perpètua u Barcelony, ze kterého deník Zdopravy.cz nedávno přinesl obsáhlou fotoreportáž. Velkokapacitní jednotky Coradia Stream HC se tam v současnosti vyrábí pro lucemburské dráhy, video z jejich testování najdete zde:   

Technicky budou vozy vybavené stejně jako dosud vyráběné jednotky tohoto typu. Novinkou budou systémy pro sběr dat obsazenosti v reálném čase. Dopravce tak bude moci celou flotilu monitorovat a operativně nasazovat posilové spoje.

Alstom už ze zakázky vyrobil první tři jednotky, které čeká v příštím roce homologace pro španělský trh. Následně začne sériová výroba zbylých 198 souprav, španělské dráhy Renfe obdrží každý měsíc 3–4 vlaky.  

Jedná se o největší zakázku v historii španělský drah. Celková hodnota je 1,8 miliardy eur a zahrnuje i následné dodávky náhradních dílů a údržby části flotily na 15 let.

Alstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomAlstom ukázal podobu souprav Coradia Stream z obří zakázky pro španělské dráhy Renfe. Foto: AlstomPráce jsou přesně naplánovány, na každém montážním stanovišti stráví vůz několik dní. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czMontáž elektrotechniky do dvoupodlažní příměstské jednotky Coradia určené pro lucemburské dráhy. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czV každé soupravě jsou kilometry kabelů. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTakto vypadá instalace kabiny WC. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNejnáročnější je montáž kabeláže. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czZávod Alstom u Barcelony. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czSoučástí areálu je i testovací trať, kde se funkčnost všech systémů testuje v provozu. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.cz
Tagy alstom Alstom Coradia Stream HC renfe
9 komentářů