Alstom představil maketu nových jednotek Coradia Stream pro dánské dráhy

Maketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomMaketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: Alstom

Nové jednotky na 200 km/h postupně nahradí starší dieselové soupravy.

Cestující v Dánsku čeká v příštích letech velká proměna železničních vozidel. Největší zakázkou je objednávka 100 nových jednotek Alstom Coradia Stream z konce roku 2021. Jejich výrobce představil tento týden maketu části jednotky v měřítku 1:1 (tzv. mock-up).

Jde o největší zakázku dánských drah DSB (Danske Statsbaner). Jednotky ponesou označení IC5. Součástí zakázky je i servis na patnáct let. DSB už uvedly, že očekávají objednávku dalších jednotek.

Půjde o pětivozové soupravy s rychlostí maximálně 200 kilometrů v hodině. Jedním z kritérií v hodnocení bylo například i zrychlení. Jednotky budou podobné jednotkám ICNG, které Alstom dodává nizozemským dráhám.

Součástí kontraktu je vybudování nových dep na údržbu v Kodani a Aarhusu. První nové jednotky mají začít jezdit v roce 2024, dodávka má skončit v roce 2029. DSB jimi nahradí jednotky IC3 a IC4. Ty jezdí dosud na diesel, Dánsko ale v příštích letech chystá velkou elektrizaci tratí.

Maketa dává dopravci a cestujícím představu, jak bude vypadat interiér vozu. Podle Alstomu nové jednotky umožní pohodlnější cestování než dosud například díky větším sedačkám, sklápěcím stolům, informačním panelům nebo zásuvkám na dobíjení elektroniky. Alstom očekává, že po připomínkách dojde ještě k drobným úpravám interiéru.

Maketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomMaketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomMaketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomMaketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomMaketa nové jednotky IC5 pro DSB. Foto: AlstomJednotky Alstom Coradia Stream pro dánské státní dráhy. Foto: DSB
Tagy alstom Alstom Coradia Stream Danske Statsbaner DSB IC5
14 komentářů