Alpha Trains kupuje dvanáct hybridních lokomotiv Stadler EURO9000 s dotací od Německa

Lokomotiva Stadler Euro9000. Foto: StadlerLokomotiva Stadler Euro9000. Foto: Stadler

Lokomotiva umožňuje jízdu po elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích.

Půjčovna kolejové techniky Alpha Trains se stala novým zákazníkem společnosti Stadler Rail pro novou generaci hybridních nákladních lokomotiv EURO9000. Kupuje si jich celkem dvanáct. Společnosti na ně výrazně přispěje německá vláda, která z programu ministerstva dopravy podpoří nákup dotací ve výši 15 milionů eur.

Nové šestinápravové lokomotivy mají být dodány v letech 2025 a 2026. Vyrábět se budou v závodě ve španělské Valencii. Kontrakt oznámily obě firmy ve společné tiskové zprávě.

Vícesystémové lokomotivy umožňují provoz pod střídavým i stejnosměrným napětím, současně jsou vybaveny dieselovým motorem. To umožňuje provoz vlaků bez výměny lokomotivy i na neelektrifikovaných tratích či vlečkách.

„Nákup těchto lokomotiv ukazuje naši silnou pozici v oboru a snahu vyhovět specifickým potřebám našich zákazníků. Nové lokomotivy EURO9000 skvěle zapadají do našeho cíle podporovat udržitelná a spolehlivá dopravní řešení,“ uvedl šéf Alpha Trains Fernando Pérez. Firma má ve skupině již 121 lokomotiv od Stadleru a 162 elektrických jednotek.

120 tun vážící lokomotivy mají výkon až 9 MW, aktuálně jsou schválené pro provoz v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Nizozemsku a Belgii.

Tagy Alpha Trains EURO9000 Stadler Rail
16 komentářů