České dráhy nakoupily v Německu další motoráky, posílí provoz v Libereckém kraji

Další vozy Stadler RS1 pro GW Train Regio. Foto: GWTRDalší vozy Stadler RS1 pro GW Train Regio. Foto: GWTR

Motorové vozy Stadler RS1 prošly v roce 2014 modernizací.

České dráhy pořídily u společnosti AlphaTrains dalších devět použitých motorových vozů Stadler RegioShuttle RS1 provozovaných u společnosti Niederbarminer Eisenbahn (NEB). Zaplatí za ně celkem devět milionů eur (220,3 milionu korun).

Podpis kontraktu vyplývá z informací ve věstníku veřejných zakázek a profilu zadavatele. České dráhy nakupovaly u stejného majitele jako nedávno GW Train Regio.

GWTR kupuje další motorové vozy Stadler RS1 z Německa. Zdvojnásobí jejich počet

 

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského jde o vozy, které byly vyrobeny v roce 2000 a v roce 2014 prošly modernizací. Dosud jezdí v oblasti Berlína a Braniborska.

„Budou upravena pro provoz v ČR a dále se předpokládají další úpravy podle požadavků objednatele dopravy, kterým bude Liberecký kraj. Půjde například o změnu vnějšího laku, doplnění palubní wi-fi, informačního systému, revitalizaci interiéru včetně například přečalounění sedaček, doplnění odbavovacích systémů,“ vypočítává Šťáhlavský.

Přehledně: Náhrada za Regionovy a 810. Kde budou jezdit další motorové vozy Stadler RS1

Jejich nasazení se předpokládá nejpozději od konce roku 2026 v Libereckém kraji například na tratích v rámci Jizerskohorské železnice a ve Frýdlantském výběžku. Kraj se rozhodl i přes původní plány provoz na těchto tratích nesoutěžit a zadat je napřímo.

Podepsáno. České dráhy budou bez soutěže jezdit v části Libereckého kraje až do roku 2033

Motorové vozy Stadler RS1 se postupně stávají základem provozu na tuzemských regionálních tratích. České dráhy k 33 novým motorovým vozům postupně dokupují použité vozy z Německa, postupně jejich počet přesáhne stovku. Poslední nákup proběhl letos v září.  Cílový stav je 110 vozů. Dopravce buduje postupně v Liberci kompetenční centrum na jejich údržbu.

České dráhy kupují další motorové vozy Stadler RS1, budou jich mít přes 100

Tagy Alpha Trains České dráhy Jizerskohorská železnice Liberecký kraj RegioShuttle RS1 RegioSpider Stadler RS1
207 komentářů