-30 %. Pardubickému letišti ubyli cestující. Poslanec ANO chce přesunout lety z Prahy a dál ho dotovat

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Letiště Pardubice loni odbavilo 102 045 cestujících. V meziročním porovnání jde o pokles o více než  třicet procent méně než

Letiště Pardubice loni odbavilo 102 045 cestujících. V meziročním porovnání jde o pokles o více než  třicet procent méně než v roce 2018. Výrazný pokles vysvětluje zrušením linky Ryanairu do Londýna nebo ztrátou charterových letů společnosti SmartWings. Letiště je ztrátové a nevydělalo s největší pravděpodobností ani loni.

Přepravní výsledky zveřejnila společnost East Bohemian Airport v tiskové zprávě. Podle letiště mírně stoupla přeprava carga.

Pokles je nakonec menší, než vedení letiště očekávalo: loni v květnu odhadovalo pokles až na 90 tisíc pasažérů. Na druhou stranu provoz v roce 2018 ovlivnily dva měsíce uzavírky dráhy.

Ztrátové hospodaření nepřímo potvrzují slova poslance ANO 2011 Martina Kolovratníka v tiskové zprávě, v které zopakoval plán přesunout některé lety z Letiště Václava Havla do Pardubic. Jakým způsobem chce přinutit letecké společnosti, aby namísto na Ruzyni létali do Pardubic, není jasné.

Inicioval jsem proto osobní setkání s jeho vedením. Byl jsem potěšen, když kolegové potvrdili má slova. Náš vzájemný vztah není konkurenčním, ale naopak partnerským. Letecká doprava dlouhodobě roste a Letiště Václava Havla už nyní není schopné uspokojit veškerou poptávku a část letů ve špičce musí odmítat. Jsem přesvědčený, že některé z těchto letů by mohly směřovat do Pardubic,“ řekl Kolovratník.

Jeden z ekonomických expertů hnutí ANO věří, že pokud dojde k přesunu některých linek z Prahy, v roce 2024 by mohlo letiště již fungovat bez dotací. „Pokud se nám to podaří, jsme schopni do roku 2024 zajistit provoz letiště bez dotací,“ dodal Kolovratník.

V roce 2018 letiště prodělalo 15,9 milionu korun, což je více než trojnásobek  roku 2017 (-5,2 milionu korun).

Letiště loni přišlo o linku Ryanairu do Londýna, její výpadek v říjnu částečně nahradilo nové spojení Pardubic s ukrajinským Kyjevem od společnosti SkyUp Airlines.  „Jsme rádi, že se podařilo otevřít nové přímé spojení s evropskou metropolí a otevřít tak dál cestujícím brány do celého světa,“ uvedla ředitelka letiště Hana Šmejkalová. SkyUp nenabízí lety s přestupem, cestující si musí koupit více letenek.

Vedení letiště společně s krajem a městem se snaží o provoz linky do ruské Kalugy, delegace odcestovala loni do Ruska na návštěvu, jednání ale nepřinesla zatím žádný výsledek.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice
125 komentářů