Pardubické letiště odbavilo loni méně cestujících, provoz ovlivnila výluka dráhy

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Letiště očekává letos rekordní rok.

Pardubické letiště v loňském roce odbavilo 123 119 cestujících. Kvůli výluce letové dráhy jsou počty přepravených pasažérů asi o 5 000 nižší. ČTK to dnes řekla manažerka rozvoje a marketingu společnosti East Bohemian Airport (EBA) Mária Ministrová.
V porovnání s předloňským rokem si firma polepšila, letištním terminálem v roce 2022 prošlo 82 891 lidí.

Civilní letiště působí na armádním zázemí. Armáda pravidelně provádí údržbu svého areálu, výluku loni naplánovala na tři měsíce. Armádní provoz se přesunul na jiná letiště, civilní provoz byl zastaven.

„Civilní provoz byl zahájen 19. května pravidelným letem do španělského Alicante. Letiště bylo od 15. února do 15. května uzavřené. Hlavním důvodem byla plánovaná oprava vzletové a přistávací dráhy. Přišli jsme o 14 letů se společností Ryanair, což je zhruba 5 300 cestujících,“ uvedla Ministrová.

Letošní rok by díky větší nabídce letů mohl být rekordní. Podle odhadů managementu by branami letiště mohlo projít kolem 190 000 cestujících, tedy o 70 000 víc než letos. Mezi největší úspěchy sjednaných letů považuje Ministrová novou linku na letiště Barcelona-Girona, která bude v provozu od dubna. Provozovat ji bude dopravce Ryanair, z Pardubic už létá do Alicante.

Ryanair posílí i v Pardubicích, přidá linku na letiště Girona–Costa Brava

Letiště také avizovalo, že letos nabídne 14 charterových míst v deseti zemích světa. Dovolené nabízejí společnosti Fischer a EXIM Tours, se kterými má letiště smlouvy. „Všechny novinky, které jsme zveřejnili, platí. Zájezdy jsou v prodeji,“ dodala Ministrová.

Společnost EBA patří ze dvou třetin Pardubicím a ze třetiny kraji. Civilní mezinárodní letiště existuje od roku 1994. Rekordní rok mělo letiště v roce 2013, kdy jím prošlo přes 184 000 pasažérů. Později přišlo o ruskou klientelu a počty odbavených cestujících klesaly. Do provozu zasáhla také covidová pandemie. Letiště je dlouhodobě ztrátové. Oba vlastníci do společnosti EBA postupně vložili kolem 700 milionů korun, aby ji udrželi při životě.

Aby EBA vylepšila zázemí pro cestující, plánuje nejspíš v letošním roce dostavbu druhého patra letištní haly. Budova je hotová od roku 2018, ale kvůli nedostatku peněz není druhé patro v provozu. Peníze na investici za desítky milionů korun chce letiště získat prodejem zbytných budov. Představenstvo záměr schválilo.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice PED
18 komentářů