dkv-spojujeme

Jediná linka na zimu. SkyUp začíná létat z Pardubic do Kyjeva, ředitelka chce odebrat lety Ruzyni

Boeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUpBoeing 737-800 ukrajinské společnosti SkyUp Airlines. Foto: SkyUp

Letiště Pardubice zažívá jediný týden za posledních několik měsíců, kdy má ve svém letovém řádu alespoň dvě pravidelné linky. Dnes

Letiště Pardubice zažívá jediný týden za posledních několik měsíců, kdy má ve svém letovém řádu alespoň dvě pravidelné linky. Dnes zahajuje pravidelný provoz ukrajinská společnost SkyUp na lince do Kyjeva, ve čtvrtek skončí provoz linky Ryanairu do Alicante, který se vrátí až s letním letovým řádem.

SkyUp bude létat z Pardubic do Kyjeva třikrát týdně – v úterý, pátek a v neděli. Z Pardubic odlétá ve 12:50 a do Kyjeva přilétá v 15:40, z Kyjeva odlétá v 11 hodin a přilétá do Pardubic v 11:50. Nejlevnější ceny letenek se pohybují na hranici sto dolarů.

Firma zahájila minulý týden provoz na linkách z Prahy do Charkova a do Lvova, do Kyjeva létat z Prahy nemůže kvůli mezistátní letecké smlouvě, která na jedné lince zakazuje provoz více než jednoho dopravce za každou zemi. Na SkyUp tak zbyly jako nejbližší letiště Pardubice.

Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová mluví o spojení do Kyjeva i jako o možnosti cestovat do celého světa. „Otevírá se nám mezinárodní hub. Nezveme jenom naše klienty, aby se letěli podívat na Ukrajinu a na různá krásná města. Přes Kyjev se navíc dostanete do celého světa. Je to mezinárodní tranzitní letiště,“ uvedla v rozhovoru pro pardubický Český rozhlas.  SkyUp nenabízí žádné lety s přestupem, cestující si tak letenku jinam z Kyjeva musí koupit zvlášť. Z nedaleké Prahy je nabídka zahraničních spojů s výjimkou letů do bývalých zemí Sovětského svazu větší.

Podle odhadů by mohlo spojení využít až 50 tisíc cestujících za rok v obou směrech. Do konce roku by tak pardubické letiště mohlo získat 10 000 cestujících.

Pardubické letiště zkouší hledat nové dopravce i jinde na východě, nedávno delegace letiště a kraje jednala v ruské Kaluze o novém dopravci, provoz linky zvažuje kraj dotovat.

Šmejkalová v rozhovoru pro Český rozhlas zopakovala nedávnou myšlenku poslance ANO 2011 Martina Kolovratníka, který se domnívá, že na Letiště Praha by neměly tolik létat nízkonákladové letecké společnosti. „Spíše bych pražskému letišti odebrala lowcostové dopravce a centralizovala je na regionální letiště, která zatím v uvozovkách zejí prázdnotou,“ uvedla Šmejkalová na dotaz, jak hodnotí plány Letiště Praha na další expanzi. Letecké společnosti se centrálním plánováním pardubických leteckých expertů neřídí a létají tam, kde je poptávka: zatímco nízkonákladoví dopravci z Prahy v zimním letovém řádu otevírají osm nových linek, v Pardubicích začíná jediná do Kyjeva.

Letiště Pardubice letos přišlo o pravidelnou linku do Londýna od Ryanairu, největší nízkonákladový dopravce má podle Šmejkalové pro Pardubice novou linku. Kam povede, neuvedla, podle ní je ale reálné její zahájení až v roce 2021. Letiště očekává, že místo plánovaných 200 tisíc cestujících letos bude počet odbavených pasažérů kolem 100 tisíc.

Tagy centrální rozdělování letů do Pardubic Letiště Pardubice SkyUp SkyUp Airlines Top
104 komentářů