Z Pardubic do Girony, z Brna do Bergama. Začal platit letní letový řád

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště Pardubice

Nová linka z regionálních letišť je ode dneška v provozu zatím jen jedna.

Ode dneška platí letní letový řád. Pro česká regionální letiště je důležitý zejména ve spojitosti s nízkonákladovou leteckou společností Ryanair. Ta totiž v Pardubicích spustila novou linku do Girony, v Brně obnovila lety do Bergama a v Ostravě posílila na trase na londýnské letiště Stansted.

První let na novém spojení Pardubice – Girona odstartoval dnes ráno. Obsazenost byla prakticky stoprocentní. Vyplývá to z rezervačního systému. Ryanair počítá se dvěma lety týdně, a to každý čtvrtek a neděli. Letiště Girona je od centra Barcelony vzdáleno asi 75 kilometrů. Slouží také jako vstupní bod pro oblíbené pobřeží Costa Brava či Pyreneje.

„Začalo to linkou do Alicante, která se změnila v celoroční a nově otevřenou zatím letní do Barcelony-Girony. Atraktivní oblast Costa Brava je nyní pro řadu lidí lépe dostupnější, do samotné Barcelony pak vede komfortní spojení. Věříme, že si nová linka najde své zákazníky, a tím se ještě více zvýší atraktivita pardubického letiště, které může těžit ze své výhodné polohy takřka uprostřed republiky a blízké dojezdové vzdálenosti do Prahy,“ řekl při oznámení novinky loni v prosinci náměstek primátora Pardubic pro dopravu Jan Hrabal.

Návrat po zimní pauze

Pravidelné lety Ryanairu z Brna do Bergama se vrátily po zimní přestávce. Na rozdíl od loňského roku bude linka v provozu až na období červen–září třikrát týdně. Vloni se létalo dvakrát týdně po celý letní letový řád.

Ryanair v minulosti do Bergama z Brna několikrát létal a opakovaně spojení rušil. Zkoušel rovněž lety do Berlína či španělské Girony. Celoročně a také dlouhodobě létá z Tuřan jen na londýnské letiště Stansted.

Kratina: Za rekordem Letiště Brno je hlad po dovolených, chceme se koupat v moři krize nekrize

Mošnov musí počkat

Ostravské letiště si na start nové linky Ryanairu musí ještě dva měsíce počkat. První let do Malagy je v plánu na 3. června. Spojení bude v provozu dvakrát týdně.

I tak ale Ryanair s jednou pozitivní změnou do Ostravy přišel již nyní, a to na lince na londýnské letiště Stansted. Namísto loňských dvou letů týdně jsou ode dneška v letovém řádu tři lety týdně. Linka bude létat vždy v pondělí, středu a pátek.

Není Ryanair, nejsou linky

Do Karlových Varů ani Českých Budějovic Ryanair nelétá. Obě letiště jsou aktuálně bez jakékoliv pravidelné linky. Výjimkou budou Karlovy Vary, které v květnu získají spojení do Tel Avivu. České Budějovice se musí spolehnout na charterové lety do dovolenkových destinacích pro cestovní kanceláře. V provozu jsou během letních měsíců.

Z Karlových Varů do Tel Avivu za 13 tisíc. Odstartoval prodej letenek, koupit jdou jen u online prodejců

Tagy Barcelona Girona Bergamo BRQ East Bohemian Airport EBA Girona Letiště Brno Letiště Brno - Tuřany Letiště Ostrava Letiště Pardubice letní letový řád OSR PED Ryanair
60 komentářů