Zázemí pro novou D11. Ministerstvo vydalo povolení pro odpočívku Předměřice

D11 Hradec Králové - Jaroměř. Foto: Královéhradecký krajD11 Hradec Králové - Jaroměř. Foto: Královéhradecký kraj

Nové odpočívky umožní podle ŘSD také výkon policejního dohledu nad dálničním provozem.

Pětadvacetikilometrová mezera mezi dvěma většími odpočívkami na D11 je příliš. Tak odůvodňuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) potřebu zbudování nové oboustranné odpočívky Předměřice severně od Hradce Králové. Aktuálně pro ni získalo od ministerstva dopravy společné povolení.

Odpočívka Předměřice na 97. kilometru D11 je v kategorizaci ŘSD řazena mezi malé. Na každé straně dálnice nabídne 28 míst pro osobní auta, 14 míst pro kamiony, čtyři místa pro autobusy a tři pro karavany. Součástí budou i občerstvovací služby, toalety a sprcha. Odpočívka bude bez čerpací stanice.

„Oboustranné malé odpočívky Předměřice jsou součástí navrženého rastru odpočívek na dálnici D11, kdy tyto odpočívky vhodně doplňují mezeru mezi oboustrannou odpočívkou Jaroměř a oboustrannou odpočívkou Osice,“ stojí v materiálech ŘSD. Mezi uvedenými odpočívkami je právě výše zmíněných 25 kilometrů.

Obě odpočívky Předměřice (pravá i levá) budou od dálnice odcloněny gabionovou zdí o výšce 3,5 metru, čímž se má snížit negativní vliv dálnice na odpočívku a její uživatele. Stavět se má v letech 2025 a 2026.

Ještě o rok dříve by měla být hotova plánovaná středně velká oboustranná odpočívka Jaroměř, která na každé straně nabídne 41 míst pro osobní auta a 30 pro kamiony. Odpočívka bude mít i čerpací stanici.

„Existence odpočívek umožní rovněž výkon dohledu Policie ČR nad dálničním provozem,“ zmiňuje ŘSD.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je dnes zhruba 140 odpočívek, které nabízejí 2 800 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř zhruba 1 500 stání podle ministerstva dopravy chybějí.

Tagy D11 odpočívka Předměřice ŘSD
33 komentářů