Zakázku na opravu silnice z Dačic do Slavonic získalo sdružení MI Roads a Doprastav, cena výrazně klesla

Silnice II/406 mezi Dačicemi a Slavonicemi. Pramen: Google Street ViewSilnice II/406 mezi Dačicemi a Slavonicemi. Pramen: Google Street View

V tomto koutě Jihočeského kraje se už léta chystá ještě významnější stavba. Je jí šestikilometrový severní obchvat Dačic.

Podpisem smluv završil Jihočeský kraj velký tendr na opravu silnice II/406 mezi dvěma malebnými městy Dačice a Slavonice. Součástí zakázky je vedle deseti kilometrů silnice i přestavba křižovatky se silnicí II/151 u Dačic.

Cena v tendru přitom oproti předpokladům výrazně klesla. Předpoklad činil 260 milionů, vítězná cena je 174 milionů. Nabídlo ji sdružení firem MI Roads a Doprastav; v tendru se utkalo celkem šest zájemců. Kraj uzavřel s vítězi dvě smlouvy: na opravu silnice připadá 160 milionů, na křižovatku 14 milionů.

Podle údajů na stránkách kraje by stavba měla začít ještě v červnu, rozložena bude do dvou stavebních sezon. Křižovatka, kde mimo jiné dojde ke snížení nivelety, by měla být hotova ještě letos, oprava samotné silnice se protáhne do roku 2024.

„Účelem rekonstrukce je jednak odstranění havarijního stavu vozovky s rozšířením silnice na jednotnou šířku a dále odstranění nejvýznamnějších bodových dopravních závad s cílem zvýšení bezpečnosti provozu (úprava směrového vedení),“ píše se v materiálech kraje. Součástí rekonstrukce bude také oprava mostu v Dolním Bolíkově a obnova propustků v trase silnice.

V tomto koutě Jihočeského kraje se přitom už léta chystá ještě významnější související stavba. Je jí šestikilometrový severní obchvat Dačic, který by se měl stavět v letech 2025 až 2028. Od dopravy by měl ulevit historickému jádru města. Dačice a Slavonice jsou jediná dvě moravská města v Jihočeském kraji.

Tagy Dačice II/406 Jihočeský kraj Slavonice
12 komentářů