Konec havarijního stavu. Kraj začal s opravou silnice mezi Dačicemi a Slavonicemi, dostane jednotnou šířku

Zahájení opravy silnice Dačice - Slavonice (srpen 2023). Pramen: Jihočeský krajZahájení opravy silnice Dačice - Slavonice (srpen 2023). Pramen: Jihočeský kraj

Součástí zakázky je vedle deseti kilometrů silnice i přestavba křižovatky se silnicí II/151 u Dačic.

V Jihočeském kraji začala velká a dlouho očekávaná oprava silnice II/406 mezi městy Dačice a Slavonice. Během dvou stavebních sezón ji provede sdružení firem MI Roads a Doprastav, smluvní cena činí 174 milionů korun.

„Zahajujeme dnes stavbu, na kterou se hrozně dlouho čekalo.  Všichni si pamatujeme roky diskusí a petic o tom, jak je tahle silnice nebezpečná. Bohužel taky na ní vyhaslo několik lidských životů. My jsme se dlouhodobě snažili to vyřešit. Myslím, že to ukazuje nutnost spolupráce samospráv. Majetková vypořádání vždycky prodlužují celou přípravu a tady kolegové a místostarosta Dačic na tom odpracovali velký kus práce,“ uvedl při zahájení hejtman Martin Kuba.

Účelem rekonstrukce je odstranění havarijního stavu vozovky a rozšíření silnice na jednotnou šířku. Bude rovněž upraveno směrové vedení silnice. Práce zahrnou také opravu mostu v Dolním Bolíkově a obnovu propustků v celé trase.

Součástí zakázky je vedle deseti kilometrů silnice i přestavba křižovatky se silnicí II/151 u Dačic. Křižovatka, kde mimo jiné dojde ke snížení nivelety, by měla být hotova ještě letos, oprava samotné silnice se protáhne do roku 2024. Na opravu silnice připadá 160 milionů, na křižovatku 14 milionů. Řidiči musejí během prací počítat s omezeními a objížďkami.

Dačice a Slavonice jsou jediná dvě moravská města v Jihočeském kraji.

 

Tagy Dačice II/406 Jihočeský kraj Slavonice
18 komentářů