Kratina: Za rekordem Letiště Brno je hlad po dovolených, chceme se koupat v moři krize nekrize

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / ČedokBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / Čedok

Týden v Marsa Alam nebo v Antalyi vyjde finančně lépe než v Beskydech. A to může být game changer, říká šéf letiště Milan Kratina.

Letiště Brno má za sebou rekordní sezonu, za rok 2023 odbavilo 687 000 cestujících a výrazně tak překročilo předcovidová čísla (v roce 2019 prošlo letištěm v Brně Tuřanech 544 000 cestujících).

„Je to skvělá práce cestovek, že dokázaly prodat tolik zájezdů a rozšiřovat síť destinací, kam můžete z Brna létat. Věříme, že loňský rok nám vynahradí ztráty, které nám způsobil covid a že se nám povede to dostat za ty čtyři roky přes nulu,“ řekl tento týden při natáčení podcastu Cesty Zdopravy.cz Milan Kratina, předseda představenstva Letiště Brno. Naznačil tak, že letiště míří k zajímavým černým číslům, která by mohla definitivně smazat ztrátu z doby pandemie.

Provoz v Brně stojí především na charterových letech v letní sezoně. Chuť Čechů koupat se je přitom i pro vedení brněnského letiště velkým překvapením. Podle Milana Kratiny jde „o hlubší sociologický fenomén“.

„Když se podíváme na statistiku retailu a maloobchodních tržeb, tak v roce 2022 a 2023 tržby rozhodně nerostly, ale klesaly. To znamená, že lidé šetřili. Ale přesto vyrazili k moři ve velkém. Říkali jsme si už v roce 2022, jak je to možné. Je válka, jsou drahé energie… a tehdy jsme se domnívali, že to bude asi vouchery a zadrženou poptávkou,“ popisuje v podcastu své úvahy Milan Kratina.

Všichni podle něj předpokládali, že když dva roky Češi nikam nemohli, tak pak jeli k moři ve zvýšené míře hladoví po nových zážitcích. To se ale ve skutečnosti nepotvrdilo, protože letní sezona 2023 byla ještě silnější. Jen na letišti v Brně odbavili meziročně skoro o čtvrt milionu cestujících více. A opět to bylo hlavně díky charterovým letům s turisty během letní sezony.

„Když srovnáme našeho občana roku 2015 a 2023, tak v roce 2023 si dovolenou u moře dokázalo koupit a mohlo si ji dovolit mnohem více lidí,“ říká Milan Kratina. Jako společnost podle něj stále bohatneme.

A Kratina upozorňuje ještě na jednu zásadní změnu, která do rozhodování o dovolených promlouvá. „On možná týden v Marsa Alam nebo v Antalyi vyjde finančně mnohem lépe než v Beskydech. A to je něco, co může být také game changer. Když si lidé srovnají náklad na dovolenou tady a dovolenou v Egyptě, Tunisku, Bulharsku, Turecku, což jsou ty naše oblíbené destinace, tak zaplatíte za týden s cestovkou a all inclusive méně,“ domnívá se Kratina.

S hodnocením, jaká bude sezona v Brně letos, chce být ale zatím zdrženlivý. „Snažíme se být stále obezřetní. Vždy jsme si malovali, že ty sezony budou lepší a lepší… a pak přišel třeba covid. Momentálně sezona vypadá dobře. Věříme, že by mohla být stejná nebo podobná jako ta loňská, ale hrozně bude záležet na koupěschopnosti lidí, jestli budou mít zase sílu nakoupit si zájezdy. Je to teď v neutrální rovině – ani nejucháme, ani se nebojíme,“ řekl manažer.

Celý rozhovor se zakladatelem finanční skupiny Accolade a předsedou představenstva Letiště Brno Milanem Kratinou přineseme ve formě podcastu zítra kolem poledne.

Tagy Letiště Brno Milan Kratina podcast Cesty Zdopravy.cz
52 komentářů