Výběr manažerů pro ČD nabral zpoždění, přihlášené zájemce vyřadili

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Až v lednu rozhodne s největší pravděpodobností dozorčí rada Českých drah o dvou nových členech představenstva státního dopravce. Ve hře

Až v lednu rozhodne s největší pravděpodobností dozorčí rada Českých drah o dvou nových členech představenstva státního dopravce. Ve hře jsou aktuálně čtyři jména, nakonec musela poradenská headhunterská firma oslovovat možné kandidáty sama.

„Proběhlo výběrové řízení, na každou pozici máme dva kandidáty,“ řekl předseda dozorčí rady Petr Moos. Podle něj ale na dnešním jednání dozorčí rady ještě členové nebudou volit, ale bavit se o dalším postupu. „Rozhodování nastane nejspíše v lednu,“ řekl Moos.

Dozorčí rada původně vypsala výběrové řízení s termínem na podání nabídek v říjnu, přihlásili se například stávající šéf Drážního úřadu Jiří Kolář či manažer Českých drah František Kozel nebo Zdeněk Štěpánek z ČD Cargo. Ti ale byli nakonec vyřazeni. „Napsali mi, že jsem nesplnil kvalifikační předpoklady,“ potvrdil Kolář, který dříve řídil i Správu železniční dopravní cesty či dělal náměstka na ČD.

Společnost Constellation, která výběr manažerů do představenstva ČD připravuje, oslovila nakonec i jiné manažery, kteří se vůbec nehlásili, což potvrdil i Moos. Mezi oslovenými byl podle zdrojů Zdopravy.cz i generální ředitel Arrivy Daniel Adamka, který na Českých drahách zhruba před deseti lety krátce působil. Jeho jméno se začalo šířit i některými anonymními e-maily, ve kterých byl Adamkův příchod označován za hotový. Paradoxně jen pár dní poté, co Arriva porazila České dráhy v ministerském rozstřelu o motorové rychlíky. „Mohu potvrdit, že do Českých drah nenastupuji a pracuji v Arrivě,“ řekl Adamka.

Lidovky.cz upozornily také na možné angažmá Michala Heřmana, který je aktuálně šéfem těžební společnosti PG Silesia patřící do skupiny EPH Daniela Křetínského. Ten odmítl věc komentovat.

Ve výběrové komisi je kromě zástupce headhunterské firmy ještě Petr Moos a Jiří Pospíšil za dozorčí radu a náměstkyně ministra dopravy Lenka Voplatková.

Po personálních změnách v září letošního roku je představenstvo Českých drah tříčlenné. Neobsazený zůstává post člena představenstva zodpovědného za majetek a za provoz.

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah Petr Moos představenstvo Českých drah výběr členů představenstva Českých drah
10 komentářů