Vsetín šetří, seškrtá rozsah MHD zhruba o pětinu

Nové autobusy SOR NBG 12 v polepech pro provoz ve vsetínské MHD. Foto: Městský úřad VsetínNové autobusy SOR NBG 12 v polepech pro provoz ve vsetínské MHD. Foto: Městský úřad Vsetín

Vsetín doplácí na to, že provoz MHD je postaven na zemním plynu.

Město Vsetín zredukuje zhruba o pětinu provoz své sítě městské hromadné dopravy. Důvodem jsou rostoucí náklady na její provoz a  slabá obsazenost některých spojů.

Zatímco loni objednal Vsetín rozsah MHD 683 tisíc kilometrů ročně, letos dojde k seškrtání objednávky na 540 tisíc kilometrů. Jde o snížení o zhruba pětinu. K omezení dojde od 15. ledna. Provoz MHD ve městě zajišťuje Z Group Bus.

„Současná doba nutí každého z nás hledat možnosti úspor. Šetřit musí i město. V případě městské hromadné dopravy se náklady na provoz v posledních měsících zvýšily v řádu milionů a my na to musíme reagovat. Zdražit jízdné tak, aby se nárůst nákladů podařilo pokrýt, je nemožné. To by lidé nezaplatili. Rozhodli jsme se proto zrušit spoje, které jezdí téměř prázdné,“ prohlásil starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Město svůj vztah k úsporám ukázalo loni, kdy postavilo v centru bránu s andělem a ovečkami za dva miliony korun.

Vsetín doplácí především na to, že provoz MHD je na stlačený zemní plyn. Při kalkulaci na loňský rok se počítalo s celkovými provozními náklady téměř 37 milionů korun a výběrem jízdného přesahujícím 8 milionů korun. Očekávanou ztrátu ve výši necelých 29 milionů mělo krýt město ze svého rozpočtu. „Na podzim roku 2022 ale dopravce oznámil, že v důsledku inflace a zvýšení cen stlačeného zemního plynu, který je používán pro pohon autobusů obsluhujících vsetínskou MHD, dojde k nárůstu nákladů v řádu milionů korun,“ doplnil vedoucí odboru správy majetku, investic a strategického rozvoje radnice Dalibor Sedláček.

Nová verze jízdních řádů je na stránkách města.

Tagy Vsetín Z Group bus
15 komentářů