Konec kontroly jízdenek u řidiče. Jihomoravský kraj zavádí na první lince nástup všem dveřmi

Autobus linky 304. Foto: IDS JMKAutobus linky 304. Foto: IDS JMK

Nástup všemi dveřmi bude platit od 5 do 20 hodin.

Linka 304 z Brna do Kuřimi se stane od soboty druhým regionálním autobusovým spojením v Česku v objednávce kraje, kde bude možný nástup všemi dveřmi bez kontroly jízdního dokladu.

Všechny autobusy na této lince jsou od soboty označeny písmenem S značící samoobslužný prodej. Novinku schválili jihomoravští radní. Změna má zjednodušit odbavení, zkrátit jízdní dobu a zvýšit pohodlí při cestování. Podobný test chystá Středočeský kraj na dvou linkách od začátku května.

Průlom v regionálních autobusech. Středočeský kraj vyzkouší na dvou linkách nástup všemi dveřmi

Zavedení nového systému odbavení přineslo i instalaci nových validátorů do autobusů. Nabízí prodej plného sortimentu jednorázových a jednodenních jízdních dokladů. Při nástupu cestující nemusí vybírat, pro kolik zón či na jaký úsek jízdenku potřebuje. Jen přiloží bankovní kartu. Systém mu automaticky prodá jízdenku do poslední zastávky.

Pokud ukončí cestu dříve a už nepřestupuje, opět přiloží kartu a jízdenka je do příslušné zastávky zkrácena. Při přestupu na linku brněnské městské dopravy opět přiloží kartu. Při cestě do centra (zóny 100) nemusí (ale může) při výstupu kartu přiložit, pokud pojede jen do zóny 101, pak musí kartu přiložit. Systém sám spočítá všechny cesty v režimu Jezdi jednoduše ať už mimo Brno nebo městskou dopravou po Brně. Za celý den vyúčtuje odpovídající jízdenky. Cestující má garanci, že při cestování jen po Brně nezaplatí za celý den více než cenu jednodenní jízdenky pro Brno, při cestování mimo Brno pak nezaplatí více než cenu jednodenní jízdenky na všechny zóny.

Hotově i nadále u řidiče

Nástup všemi dveřmi ve vybraných linkách bude platit mimo Brno během dne mezi 5. a 20. hodinou, mimo tuto dobu se bude nastupovat předními dveřmi. Kdo chce platit hotově, nadále si může koupit jízdenku u řidiče.

Nový validátor v autobusech IDS JMK. Foto: IDS JMK

Se vznikem nové linky 304 se město Kuřim rozhodlo zajistit provoz do nové lokality Záhoří. Pro pilotní provoz bylo rozhodnuto, že nová zastávka Záhoří bude celodenně v režimu na zavolání. Právě zde budou moci cestující otestovat novou možnost objednání spoje prostřednictvím e-shopu již nejen v okrajových časech dne, ale po celý den. „To, že zastávka Záhoří bude obsluhována po celý den v režimu na zavolání, umožní otestovat, o které spoje bude zájem. Pokud se ukáže, že některé budou v provozu každý den, mohou se stát pravidelnými bez nutnosti je objednávat,“ uvedl organizátor dopravy Kordis JMK.

(v původní verzi textu jsme nesprávně informovali, že jde o první linku v Česku v objednávce kraje, kde je možný nástup všemi dveřmi. Tato možnost je ale od roku 2020 možná na linkách 253 a 254 z Plzně do Kyšic, Dýšiny, Nové Huti a Chrástu, kterou objednává Plzeňský kraj. Děkujeme Martinovi Jandovi za upozornění)

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK nástup všemi dveřmi
69 komentářů