Vozy 810 v Plzeňském kraji měly skončit, jezdí dál. Českým drahám hrozí sankce

Vykolejený vlak (810) ve stanici Stupno (18. 12. 2023). Pramen: Drážní inspekceVykolejený vlak (810) ve stanici Stupno (18. 12. 2023). Pramen: Drážní inspekce

Podle dopravce jde o zálohová vozidla.

České dráhy jen pár dnů před platností nového jízdního řádu v Plzeňském kraji oznámily, že již na tratích v regionu nebudou nasazovány motorové vozy řady 810. Realita po necelých dvou týdnech provozu je ale jiná. Motorové vozy této řady dál jezdí.

Ukazují to data z nasazení vozidel v provozu, zkušenosti cestujících i snímek z vykolejení vlaku ve Stupně. Při druhé mimořádné události šlo o vůz 810. S celou řadou se České dráhy na začátku prosince rozloučily.

Plzeňský kraj: Arriva polepuje jednotky ČD, motoráky 810 v pátek skončí

„Od nového jízdního řádu budou motorové vozy řady 810 v Plzeňském kraji sloužit pouze jen jako provozní záloha. Na trati 175 z Rokycan přes Mirošov do Nezvěstic je nahradí jednotky 814 Regionova a do tří let pak jednotky 844 RegioShark,“ řekl na začátku měsíce Českých drah Lukáš Kubát.

Realita je ale jiná. Podle mluvčí kraje Evy Mertlové má být k dispozici 15 vozidel Regionova (řada 814) a devět vozidel řady 842 pro oblast kolem Plzně. Záloha  i v těchto počtech má být dostačující. „Nasazování motorových vozidel řady 810 tak dokazuje, že tato vozidla tu nejsou zřejmě v požadovaných počtech k dispozici,“ řekla Mertlová. „Velmi nás mrzí, že od změny jízdního řádu došlo v rámci železniční dopravy ke snížení kvality na vybraných vlacích, nicméně Plzeňský kraj toto velmi trápí, a proto již toto téma s dopravcem České dráhy řeší,“ dodala. Podle ní má být nasazování těchto vozidel v kraji minulostí.

Zlepšení postupně

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský uvedl, že vozidla řady 810 jsou jen provozní zálohou. „Může být tedy vystaveno jako náhrada za plánované řady, například za jednotku řady 814. K tomu dojde například při vyšším správkovém stavu, poškození vozidel a podobně. Aktuálně jde i o vliv nehod ve stanici Stupno, kde došlo 10. prosince k poškození motorového vozu řady 842 při vykolejení na výhybce. Ještě do konce roku a následně po Novém roce budou do Plzeňského kraje mířit další motorové vozy a jednotky uvolněné v jiných regionech, takže k dispozici bude i více jednotek 814 a ty budou ve větší míře jako záložní a postupně vytlačí řadu 810 i z provozních záloh,“ řekl Štáhlavský.

Kraj požaduje co nejrychlejší nápravu. „Bohužel jde o pochybení ze strany dopravce ČD. Tato jsou s ČD průběžně komunikována, ač vnímáme, že pro cestujícího je klíčová kvalita dodávané služby. Plzeňský kraj v tomto ohledu bude trvat na nápravě a využije možnosti udělení smluvních sankcí,“ dodala Mertlová.

Tagy 810 České dráhy motorový vůz řady 810 Plzeňský kraj Poved
135 komentářů