Nový seznam ČD: Pojízdná 810 za milion a další pokus o prodej motoráku 854

Motorový vůz 854, ilustrační foto. Autor: Honza Groh (Jagro) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12445994Motorový vůz 854, ilustrační foto. Autor: Honza Groh (Jagro) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12445994

Motorové vozy řad 810/809 se prodávají průběžně tak, jak je dráhy postupně vyřazují z provozu.

Seznam vozidel Českých drah určených k prodeji nabývá na objemu. Aktuálně jsou mimo jiné v nabídce téměř tři desítky motorových vozů řad 809 a 810 (k nim několik přípojných vozů) a také jeden motorový vůz 854. Ten se snaží dráhy prodat zatím marně.

„Na seznamu vozidel určených k prodeji je motorový vůz řady 854 zveřejněn opakovaně, protože o něj dosud nebyl zájem,“ uvedl mluvčí ČD Petr Pošta.

Konkrétní prodejní případy jsou podle něj součástí obchodního tajemství a nelze k nim zveřejňovat podrobnosti. Představu o cenách si nicméně lze udělat, neboť České dráhy zveřejňují nabídku vozidel také na svém profilu zadavatele. Zde se uvádí cena podle znaleckého posudku a interních pravidel ČD, pod kterou dráhy vozidlo neprodají. V případě více zájemců se licituje.

Zmíněný motorový vůz 854 zde ale zatím není, neboť zájemci se nehrnou. Figuruje pouze na seznamu na stránkách ČD.

Nejnověji je na profilu motorový vůz 810, který je deponovaný v Klatovech. Jeho cena byla určena na 990 000 korun bez DPH. Motorák je plně připravený k provozu. Přípojný vůz by pak vyšel na zhruba 300 000 bez DPH. Jiný motorák stejné řady je k mání za necelých 900 000. „Cenový odhad je vypracován na základě znaleckého posudku, který se vyhotovuje po prohlídce vozidla zájemci, kteří projeví vážný zájem o odkoupení,“ dodal Pošta.

Motorové vozy řad 810/809 se prodávají průběžně tak, jak je dráhy postupně vyřazují z provozu. České dráhy už jich prodaly několik desítek. Vozidla, která jsou určena k odprodeji jako zbytná a nenajde se pro ně zájemce, se v další fázi přesunou na seznam vozidel určených k fyzické likvidaci.

Seznam vozidel určených k prodeji je na stránkách Českých drah, podrobnosti včetně fotodokumentace pak lze najít na profilu zadavatele v sekci Prodeje.

Tagy 810 854 České dráhy motorové vozy 854
34 komentářů