Delší život pro 810. České dráhy je nasazují dál, nové vlaky z Polska mají až roční zpoždění

Jednotka 847 RegioFox v barvách Pardubického kraje. Foto: České dráhyJednotka 847 RegioFox v barvách Pardubického kraje. Foto: České dráhy

Vyrobeno je již všech 33 jednotek z první objednávky. Čeká se na jejich schválení.

Cestující v Pardubickém kraji musejí i přes původní sliby počítat s tím, že budou ještě nejméně několik měsíců na některých tratích jezdit motorovými vozy řady 810. České dráhy slibovaly jejich postupné vyřazení a nahrazení regionovami.

To se ale zatím neděje, protože České dráhy dosud nemají všechny objednané jednotky řady 847 RegioFox. „V současné chvíli je předpoklad, že zdržení dodávek dosáhne zhruba jeden rok,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Ještě v lednu dopravce uváděl zpožděním kolem tři čtvrtě roku.

Podle něj je aktuálně vyrobeno již všech 33 jednotek z první objednávky. „Stále však čekáme na schválení jednotek. To nabralo větší zdržení. Na schválení závisí přebírání jednotek do majetku ČD a jejich uvedení do provozu,“ dodal Šťáhlavský.

RegioFoxy vytlačí motorové vozy 810 z provozu v dalším kraji, výměna nastane během zimy

České dráhy uvedly loni v prosinci, že vozy 810 v kraji přestanou jezdit v „zimních měsících“. Nyní je již jasné, že jezdit budou déle. „Motorové vozy 810 jsou aktuálně na území Pardubického kraje ještě stále turnusovány, na rozdíl od jiných krajů, kde jsou už jen jako záloha a na spojích se objevují v případě neplnění turnusové potřeby plánovanými řadami, např. 814. Jejich vyřazení z pravidelného provozu a odstavení do zálohy je připraveno po dodání jednotek řady 847 RegioFox a po jejich uvedení do pravidelného provozu,“ dodal Šťáhlavský.

Mapa s nasazením RegioFoxů. Pramen: České dráhy

První jednotky RegioFox vyjely ve zkušebním provozu loni v létě. Dopravce kvůli rychlejšímu rozjezdu startu s novými jednotkami nastavil proces, kdy jednotku ze zkušebního provozu z Rakovníku přesunul do Havlíčkova Brodu. Školí se na ní strojvedoucí pro spoje na území Vysočiny a Pardubického kraje.

ČD začaly na Vysočině školit strojvedoucí na RegioFoxy. Výrobce má tři čtvrtě roku zpoždění

Tagy 810 847 České dráhy Pardubický kraj Pesa Bydgoszcz RegioFox
102 komentářů