Video: 20 metrů od srážky s rychlíkem. Řidič zůstal na přejezdu, po pomoci lidí ujel

Lidé pomáhají zvednout závoru řidiči na přejezdu v Opatovci. Foto: Policie ČRLidé pomáhají zvednout závoru řidiči na přejezdu v Opatovci. Foto: Policie ČR

Řidič byl ve zkráceném řízení odsouzen k ročnímu zákazu řízení a pokutě.

Policie zveřejnila další video z velmi nebezpečné situace na železničním přejezdu. V Opatovci na Svitavsku na železničním koridoru mezi Českou Třebovou a Brnem uvízl řidič osobního vozu. Jen díky rychlé reakci strojvedoucího rychlíku Českých drah nedošlo ke srážce. Zastavil zhruba 20 metrů před autem.

O události informovalo pardubické krajské policejní ředitelství. Podle policejní mluvčí řidič ohrozil nejen sebe, ale i 150 cestujících v rychlíku.

K události došlo v úterý večer. „Řidič osobního vozu značky Audi vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikalo červené výstražné znamení. Vzápětí spadly také závory, které řidiče na kolejích uvěznily,“ popsala policejní mluvčí Iveta Kopecká. Podle ní strojvedoucí duchapřítomně zareagoval a použil tzv. rychlobrzdu, pomocí které vlak zastavil zhruba ve vzdálenosti 20 metrů před vozidlem. „V té době už k přejezdu dorazili další lidé, kteří uvězněnému řidiči zvedli závoru, a ten konečně opustil přejezd. Avšak místo toho, aby celou situaci řešil, odjel z místa pryč,“ dodala Kopecká.

Policie řidiče vypátrala až na dálnici D11 před Prahou. „Po konzultaci se státní zástupkyní policisté 30letého cizince zadrželi a převezli do policejní cely, kde mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Hned následující den odpoledne proběhlo soudní řízení, odkud cizinec odešel s trestem zákaz řízení na jeden rok a desetitisícovou pokutou,“ dodala Kopecká. Policie připomněla, že závory lze v takové situaci zvednou či prorazit.

Tagy nehody na přejezdech Policie ČR
87 komentářů