Policie ukončila vyšetřování srážky kamionu s vlakem v Olomouci. Cizinci hrozí až 8 let vězení

Foto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: Policie České republikyFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: Policie České republiky

Záběry na videu ukazují, že řidič před přejezdem ani nezpomalil.

Olomoučtí kriminalisté předali okresnímu státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na 65letého řidiče nákladního vozidla, který způsobil děsivě vypadající  nehodu na železničním přejezdu v olomouckých Bělidlech v Divišově ulici. Jen díky rychlé reakci vlakvedoucího tehdy nikdo nezahynul.

Policie oznámila ukončení vyšetřování v tiskové zprávě. Řidič je cizinec, jeho národnost policie neuvedla. Za přečin obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest.

K nehodě došlo 17. října krátce před půl devátou. Řidič nákladního vozidla Scania s návěsem, jedoucí od Hodolan k Pavlovické ulici, se podle policie nevěnoval plně řízení a na přejezd vjel v době, kdy už na něj nesměl jet. Podle záběrů na videu řidič u přejezdu ani nezpomalil.

Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží. V danou chvíli v něm cestovalo zhruba třicet osob. Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 30 milionů korun. Hasiči vyzdvihli zejména zákrok vlakvedoucího, který pohotovou reakcí zachránil řadě cestujících život.

Nehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: České dráhyNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: České dráhyFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: Policie České republikyFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Hasiči: Vlakvedoucí pohotovou reakcí zachránil cestujícím v Olomouci život

Tagy nehody na přejezdech Policie ČR srážka vlaku s nákladním autem trať 310 Olomouc - Krnov - Opava východ
61 komentářů