V Havlíčkově Brodu vrcholí přípravy na zprovoznění jihovýchodního obchvatu

Obchvat Havlíčkova Brodu (I/38) těsně před otevřením (prosinec 2023). Pramen: ŘSDObchvat Havlíčkova Brodu (I/38) těsně před otevřením (prosinec 2023). Pramen: ŘSD

Nejde o jediný důležitý obchvat na silnicích I. třídy, jehož otevření se před Vánoci chystá.

Havlíčkův Brod se v pondělí po čtyřech letech výstavby dočká zprovoznění více než čtyři kilometry dlouhého jihovýchodního obchvatu (I/38). V ulicích města se v těchto dnech instaluje svislé dopravní značení, které bude především řidiče tranzitní dopravy navádět na nový obchvat.

„Už za pouhých šest dnů zprovozníme jednu z nejočekávanějších novostaveb Vysočiny za posledních pět let. Slavnostní akt, na který zveme i širokou veřejnost, začíná v 15:30 v prostoru mimoúrovňové křižovatky Skalka,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pro Kraj Vysočina Jiří Veselý.

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

ŘSD zahájilo stavbu po letech složitých příprav, které brzdily především spory o pozemky, v prosinci 2019. Spory se projevily i během výstavby, když na jaře 2022 přišlo ŘSD po zásahu soudu o stavební povolení. Stavba mohla po několik měsíců pokračovat jen v omezené míře.

Nový obchvat naváže na takzvaný severovýchodní diametr, který slouží od roku 2003, a propojí silnici I/34 na severovýchodě města se silnicí I/38 na jihu. Obchvat buduje sdružení společností Strabag, M-Silnice a Porr, smluvní cena je 1,6 miliardy korun.

Obchvat by měl odvést většinu tranzitní dopravy ze středu města. Ne však všechnu: městu stále chybí jihozápadní obchvat.

Nejde o jediný důležitý obchvat na silnicích I. třídy, jehož otevření se před Vánoci chystá. Podle letáku ŘSD by se měl 20. prosince otevřít i obchvat Postřelmova a Bludova na I/44. Dle původního harmonogramu se měl otevírat až příští rok.

Tagy I/38 Obchvat Havlíčkova Brodu ŘSD
17 komentářů