Už jen elektromobily. BMW ve svém hlavním závodě končí se spalovacími motory

Vizualizace závodu BMW v Mnichově. Foto: BMWVizualizace závodu BMW v Mnichově. Foto: BMW

Proměna závodu poběží za plné produkce.

Automobilka BMW přestane ve svém hlavním závodě v Mnichově během roku 2027 vyrábět auta se spalovacími motory. Jedna z hlavních evropských automobilových značek dnes oznámila zásadní proměnu mateřského závodu na výroby elektromobilů.

Nejprve od roku 2026 začne výroba nového sedanu Neue Klasse, který bude jen elektromobilem. Již o rok později bude továrna vyrábět pouze čistě elektrické modely, čímž se stane prvním místem ve stávající výrobní síti BMW Group, které od konce roku 2027 úspěšně dokončí transformaci na elektromobilitu.

„Mnichovská továrna je vynikajícím příkladem naší schopnosti přizpůsobit se. Investujeme zde 650 milionů eur a od konce roku 2027 budeme v našem mateřském závodě vyrábět výhradně čistě elektrické vozy,“ říká Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu.

Proměna mnichovského závodu probíhá za plného provozu, denně se tu vyrobí kolem tisíce vozidel. Výroba bateriových vozů zde začala v roce 2015, kdy odstartovala produkce plug-in hybridních modelů BMW řady 3. V roce 2021 se BMW i4 stalo prvním čistě elektrickým vozem vznikajícím na stejné výrobní lince. V současné době má každé druhé vozidlo, které sjede z místní výrobní linky, čistě elektrický pohon.

Tagy bmw
192 komentářů