Obrazem: BMW začalo s testováním autonomních aut na novém polygonu u Sokolova

BMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMW

Kompletní zprovoznění polygonu bude v létě příštího roku.

Automobilka BMW začala s testovacími programy nových asistenčních systémů pro autonomní jízdu na novém vývojovém centru u Sokolova. Zahájení testování umožnilo předčasné zprovoznění dvou traťových úseků. Kompletně má být vývojové centrum hotové příští rok.

Vývojové centrum BMW Group Future Mobility Centre vyrostlo na území, kde se dříve těžilo hnědé uhlí. Na novém zkušebním polygonu bude BMW Group pokračovat ve vývoji svých technologií z oblastí elektrifikace, digitalizace a automatizovaného řízení. Firma v Karlovarském kraji investuje 300 milionů eur, práci zde najde více než 100 lidí.

Nový technologický areál je navržený tak, aby v něm bylo možné provádět homologace vozidel. Disponuje plochou o rozloze přibližně 90 000 m², na níž jsou tři oddělené rozjezdové dráhy. Poskytuje tak ideální podmínky pro testování asistenčních systémů, dopravních situací s příčným provozem, ale také nouzových brzdných a vyhýbacích manévrů. Testovací procedury se připravují a řídí z přilehlé řídicí místnosti s dočasnými pracovišti.

„Díky předčasnému zprovoznění dvou traťových úseků pro přípravu na oficiální zahájení testování automobilů v Sokolově již nyní zkoušíme nové asistenční systémy z hlediska bezpečnosti a současně postupujeme ve vývoji dalších testovacích scénářů. Od poloviny roku 2023 bude nové testovací centrum v České republice  fungovat spolu se stávajícími testovacími centry BMW Group v Aschheimu u Mnichova, Miramasu ve Francii a Arjeplogu ve Švédsku,“ vysvětluje Andreas Heb, projektový manažer BMW Group odpovědný za testovací centrum v Sokolově.

V areálu vyrostla šestikilometrová dálnice navržená pro realizaci scénářů autonomní jízdy, jako jsou dálniční nájezdy a sjezdy. Zkušební dálniční okruh disponuje dvojicí jízdních pruhů a jedním odstavným pruhem, nechybí na něm dopravní značení či rovinka o délce více než jeden kilometr.

Stavba polygonu začala v létě 2020. Plocha budoucího vývojového centra se nachází na místě bývalé výsypky severně od Sokolova a zabere přibližně 650 hektarů. Vláda podpořila stavbu investiční pobídkou ve výši půl miliardy korun.

BMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWDCIM100MEDIADJI_0059.JPGBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMW

 

Tagy bmw BMW Group Future Mobility Centre zkušební centrum BMW u Sokolova zkušební polygon BMW
3 komentáře