Policie na D11 začala hlídat řidiče v novém autě BMW 540i X drive

BMW 540i xDrive Touring v barvách Policie ČR. Foto: BMWBMW 540i xDrive Touring v barvách Policie ČR. Foto: BMW

Nedávno se po dálnici proháněl řidič rychlostí 227 km/h.

Policie v Královéhradeckém kraji začala na dálnici D11 i dalších silnicích v kraji nasazovat na kontrolu dodržování rychlosti nově automobil BMW 540i X drive. Má pomoci zasahovat především proti řidičům, který překračují výrazně povolenou rychlost.

Nasazení nového vozidla za 1,88 milionu korun oznámila policie v tiskové zprávě. „Překračování rychlostních limitů bývá příčinou vážných či tragických dopravních nehod. To je také důvodem, proč se budou naši policisté sloužící na dálničních odděleních v Pravech, Jaroměři či v Hořicích i nadále intenzivně zaměřovat na odhalování takových nezodpovědných řidičů,“ uvedl Petr Dušek, pověřený výkonem funkce náměstka pro vnější službu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Na konci září odhalili policisté na D11 například řidiče jedoucího rychlostí 227 km/h, o pár dnů později dvaadvacetiletého opilého muže, který jel rychlostí 199 km/h.

Policisté při výkonu služby budou s tímto vozidlem plnit různé úkoly v rámci celého kraje, stěžejní bude dohled nad bezpečností silničního provozu  „Toto vozidlo bude například schopno měřit rychlost zepředu, ale i zezadu, kdy může za jízdy kamera zaznamenat rychlost přibližujícího se vozidla. Šestiválec se 333 koňmi (245 kW) a s osmirychlostní automatickou převodovkou si s podobnými přestupci tedy rovněž poradí,“ říká Dušek.

Až 70 aut

Policie začala první vozy přebírat letos , na základě rámcových smluv může odebrat až 70 těchto aut. Vozy disponují například speciální výbavou pro užití práva přednosti v jízdě. Jsou vybaveny zvláštním výstražným zvukovým zařízením, speciální zástavbou (úložný prostor a pracovní deska) pro službu dopravní policie, nezávislým kamerovým systémem a měřičem rychlosti.
Dodavatelem vozů je společnost Stratos Auto.

Vozy BMW 540i xDrive Touring jsou vybavené mild hybridními zážehovými 6válci o výkonu 245 kW (333 k), pohonem všech kol xDrive, osmistupňovou samočinnou převodovkou Steptronic a adaptivním podvozkem.

Ministerstvo vnitra uzavřelo dvě rámcové smlouvy na nákup nových vozů loni v říjnu. Podle smluv může Stratos Auto dodat až 40 automobilů BMW 540i xDrive Touring pro vysokorychlostní pronásledování v policejním provedení za 75,35 milionu korun a dalších 30 aut v běžném komerční provedení se skrytým výstražným zařízením. Jednu auto vyjde na 1,88 milionu korun. Dohoda na odebrání aut je rámcová, policie nemusí odebrat všechny. Do soutěže se přihlásili ještě Škoda Auto a dealer značek koncernu Volkswagen Porsche Inter Auto CZ.

Tagy bmw D11 dálniční policie Policie České republiky Policie ČR
27 komentářů