Místo uhlí autonomní auta. BMW otevřelo u Sokolova testovací polygon

Testovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMW

Stavba získala investiční pobídku, vznikla zde více než stovka pracovních míst.

Společnost BMW Group včera slavnostně zahájila provoz testovacího polygonu v Sokolově pro automatizovanou jízdu. Největší testovací areál BMW na světě vznikl na 600 hektarech bývalé výsypky po těžbě hnědého uhlí. V areálu vznikla stovka míst.

Automobilka do nového zázemí investovala 300 milionů eur. „Okolní terén nabízí ideální reálné podmínky pro testování vysoce a plně automatizované jízdy a parkování, které doplňují virtuální simulace jízdních situací,“ uvedla automobilka v tiskové zprávě.

Testovací centrum je tvořeno šesti tratěmi o celkové délce 25 kilometrů, z jihu na sever se vyznačuje převýšením 80 metrů. Kromě šestikilometrového dálničního okruhu je jeho součástí několik sekcí, jako například moduly pro venkovské silnice a městský provoz pro testování a zdokonalování různých technologií a systémů pro vysoce automatizovanou jízdu.

Zkušební provoz na polygonu začal již loni. Nový technologický areál je navržený tak, aby v něm bylo možné provádět homologace vozidel. Disponuje plochou o rozloze přibližně 90 000 m², na níž jsou tři oddělené rozjezdové dráhy. Poskytuje tak ideální podmínky pro testování asistenčních systémů, dopravních situací s příčným provozem, ale také nouzových brzdných a vyhýbacích manévrů.

S naším novým vývojovým centrem Future Mobility Development Center jsme vytvořili ojedinělé testovací pracoviště, určené výhradně pro vysoce pokročilé testování automatizované jízdy a parkování až do úrovně 4. Na ploše 600 hektarů mimořádně flexibilně a efektivně testujeme všechny možné jízdní situace, které mohou nastat ve městech, na venkovských silnicích i na dálnicích, stejně jako systémy pro automatické parkování,“ uvedl Frank Weber, člen představenstva BMW odpovědný za vývoj.

Stavba polygonu začala v létě 2020. Plocha budoucího vývojového centra se nachází na místě bývalé výsypky severně od Sokolova a zabere přibližně 650 hektarů. Vláda podpořila stavbu investiční pobídkou ve výši půl miliardy korun.

Hejtmana Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) označil centrum za milník pro kraj. „Začíná tady něco na nevyšší technologické úrovni. Je to jedna z mála lokalit na světě, která disponuje takovou infrastrukturou. A je to velké očekávání i pro budoucnost, a to nejen pro příliv mozků do Karlovarského kraje, ale i možného rozšiřování areálu,“ řekl ČTK Kulhánek.

Testovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWTestovací polygon BMW u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMWBMW Group Future Mobility Centre u Sokolova. Foto: BMW
Tagy autonomní mobilita bmw zkušební centrum BMW u Sokolova
45 komentářů