Ústavní soud umetl cestu k dostavbě D3 u Tábora. Má začít na jaře

Zúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádalo o obnovu stavebního řízení k dostavbě dálnice D3 u Tábora, kde na zhruba 460 metrech není dokončen pravý jízdní pás (směr na České Budějovice). Cestu umetl silničářům Ústavní soud, který odmítl stížnost proti vyvlastnění pozemků.

„Ústavní soud odmítl ústavní stížnost proti rozsudku Nejvyššího správního soudu a krajského soudu, kterým byla zamítnuta žaloba proti vydanému mezitimnímu rozhodnutí o odnětí vlastnického práva k nemovitostem Motocentra na D3,“ oznámil na síti X (twitter) šéf ŘSD Radek Mátl. Soud stížnost majitelů motocentra (rodiny Bratránkových) odmítl pro „zjevnou neopodstatněnost“. Podrobnosti zatím zveřejněny nebyly.

ŘSD začátkem listopadu vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby. Odhadovaná cena je 22,3 milionu, doba trvání stavby pak 122 dnů. Její součástí bude i odbočovací pruh do Tábora. Podle dřívějších vyjádření silničářů by stavba měla začít na jaře.

Nejvyšší správní soud (NSS) loni dospěl k závěru, že vyvlastnění je nezbytné, alternativní řešení neexistuje. „Pokud chce osoba zúčastněná na řízení (ŘSD) realizovat stavbu dálnice D3, nemůže postupovat jinak než vyvlastnit nemovitosti žalobců,“ stálo v rozsudku.

Kvůli sporům s rodinou Bratránkových je na dálnici D3 u Tábora zhruba 460 metrů dlouhá proluka, kde je provoz sveden do jednoho jízdního pásu. Provizorium trvá už přes deset let, tedy od otevření tohoto úseku dálnice.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra bratři Bratránkové usilovali o zachování sjezdu z dálnice. Vyvlastnění dlouhodobě označovali za nezákonné.

Krajský úřad Jihočeského kraje také nedávno vydal rozhodnutí, kterým odnímá majitelce Lence Bratránkové vlastnické právo k přilehlé čerpací stanici LPG.

Tagy D3 D3 u Tábora ŘSD Ústavní soud
15 komentářů