Úřad vyvlastnil čerpací stanici LPG. Podle silničářů dostavbě D3 u Tábora nic nebrání

Zúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Kvůli sporům ŘSD s rodinou Bratránkových je na dálnici D3 u Tábora už přes deset let zhruba čtyřsetmetrová proluka.

Krajský úřad Jihočeského kraje vydal rozhodnutí, kterým odnímá majitelce Lence Bratránkové vlastnické právo k čerpací stanici LPG u dálnice D3 u Tábora. Oznámil to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl na síti X (twitter).

„ŘSD je tak vlastníkem příslušných pozemků a nemovitostí a nic by nemělo bránit vydání stavebního povolení a dokončení D3 na obchvatu Tábora,“ uvedl Mátl. Podle ŘSD může díky rozhodnutí úřadu pokračovat stavební řízení a může být zahájen tendr na zhotovitele. Samotná stavba by mohla proběhnout na jaře.

Kvůli sporům s rodinou Bratránkových je na dálnici D3 u Tábora zhruba čtyřsetmetrová proluka, kde je provoz sveden do jednoho jízdního pásu. Provizorium trvá už přes deset let, tedy od otevření tohoto úseku dálnice.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra (s výše zmíněnou čerpací stanicí) jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra usilovali o zachování sjezdu z dálnice.

Soud už loni rozhodl o vyvlastnění motocentra, které stojí vedle čerpací stanice. Majiteli motocentra byli bratři Bratránkové. Ti dlouhodobě označovali vyvlastnění za nezákonné a věc předložili Ústavnímu soudu, který zatím nerozhodl. Na správní soud se může obrátit i Lenka Bratránková. Podle ŘSD to ale nemá vliv na odblokovanou přípravu stavby.

Tagy D3 D3 u Tábora ŘSD
100 komentářů