Týden do otevření Západního okruhu. Dvoumiliardový obchvat Plzně si bude možné nejprve projít

Testování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDP

Po okruhu budou jezdit tři nové autobusové linky.

Plzeňský kraj otevře v pondělí 20. února jednu ze svoji největších staveb v historii. Stavba Západního okruhu Plzně je prakticky hotová, probíhají poslední dokončovací práce. Silnice za 2,2 miliardy korun má odklonit z města část tranzitní dopravy. Po silnici budou jezdit tři nové autobusové linky.

Kraj současně zveřejnil i detailnější údaje o nedělní akci, kdy bude mít veřejnost možnost si stavbu prohlédnout detailně ještě bez provozu.

„Tak velká stavba, kterou tzv. Západní okruh bezesporu je, si zaslouží také patřičné uvedení do provozu. Jde v mnoha směrech o naprosto mimořádnou stavbu. Západní okruh je naše největší a nejnáročnější dopravní stavba, jak z hlediska finančního, tak stavebně-technického a my jsme nyní na jejím konci,“ řekl hejtman Rudolf Špoták. Podle něj půjde o zcela unikátní šanci se po Západním okruhu projít pěšky nebo projet na kole. Slavnostní otevření je naplánované na neděli 19. února od 12 do 14 hodin.

Západní okruh mezi silnicemi Křimická a Karlovarská jednoduše řečeno spojuje v Plzni Makro s Globusem. Během neděle bude ve směru od Globusu zhruba po kilometru připraven rovněž doprovodný program. Zázemí i v případě nepříznivého počasí poskytne větší ze dvou biokoridorů, které přes daný úsek přechází. Právě pod ním budou připraveny stany s prezentací partnerů a ukázek techniky. Rodiny se mohou těšit na aktivity pro děti, ukázky techniky městské i státní policie, zdravotníků, či Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Oficiální program, který chystá Plzeňský kraj ve spolupráci s městem Plzeň, bude probíhat od 12 do 14 hodin.

Rychlejší spojení mimo centrum

Stavba začala v roce 2020. Nová část měří 3,6 km a navazuje na první etapu dokončenou v roce 2014. Svedením tranzitní dopravy po okruhu se značně uleví centru Plzně. Celý okruh o délce 5,9 km, který propojí silnici I/26 na Domažlice a I/20 na Karlovy Vary, spojí největší sídliště na Severním Předměstí s průmyslovou, obchodní a univerzitní zónou města Borská pole. Po dokončení stavby s šesti mosty se řidiči mířící od Klatov, Domažlic a z jihu Čech dostanou rychleji na Most a Karlovy Vary. Zatížení má být až 20 000 aut denně. Náklady na stavbu jsou 2,2 miliardy korun, zakázku získala společnost Berger Bohemia v konsorciu s Metrostavem.

Otevření okruhu přinese i vznik tří nových autobusových linek.  Jízdní řády jsou na stránkách PMDP a IDPK.

Testování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajTrasa Západního okruhu Plzně - 2. etapa Křimická – Karlovarská. Foto: Plzen.eu
Tagy Plzeň Plzeňský kraj Západní obchvat Plzně Západní okruh Plzně
49 komentářů