Západní okruh Plzně přinese tři nové autobusové linky

Solaris Urbino 18 v barvách Plzeňských městských dopravních podniků. Foto: PMDPSolaris Urbino 18 v barvách Plzeňských městských dopravních podniků. Foto: PMDP

Základní interval bude 60 minut, ve špičce 30 minut.

Otevření Západního okruhu kolem Plzně přinese nové autobusové linky. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) rozšíří od 27. února síť městské hromadné dopravy o další dvě linky. Spojí Severní Předměstí a Borská pole. O týden dříve začne provoz nové linky z Horní Břízy na Borská pole.

Zatím půjde o zkušební provoz, který bude sledován a vyhodnocen dle skutečné poptávky tak, aby byl finální provoz nastaven co nejefektivněji. „Západní okruh má ulevit dopravě v centru města. Umožní alternativní spojení Severního Předměstí a Borských polí nejen individuální automobilovou dopravou, ale i tou veřejnou. Proto po něm hned týden po jeho otevření začnou jezdit i nové linky autobusů MHD. Věříme, se se nám tím podaří do autobusů MHD přilákat některé řidiče aut a snížit tím dopravní zácpy na Karlovarské a na Klatovské hlavně ve špičkách,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Autobusy linky číslo 24, které dosud jezdí z Bor do Zadních Skvrňan, pojedou nově v trase Bolevec – Košutka – Radčice – Křimice – Zadní Skvrňany – U Panasoniku – Bory. Linka číslo 25 bude nově vedena v základní trase Bolevec – Nemocnice Lochotín – Vinice – Radčice – Křimice – Zadní Skvrňany – Podnikatelská – Univerzita.

Počítá se s provozem obou linek v pracovní dny v základním intervalu přibližně 60 minut, v přepravních špičkách 30 minut, v úseku z Borských polí do Zadních Skvrňan ve vzájemném časovém prokladu, to znamená střídavě. O víkendech pojede pouze linka číslo 24 v intervalu 60 minut.

V souvislosti se zavedením nového dopravního spojení bude zároveň ukončen provoz autobusové linky číslo 36 U Luny – Nová Hospoda. Účelový spoj pro odvoz dětí z Nové Hospody k základním školám na Borech bude zachován v podobě nové linky číslo 19, zajišťován bateriovým trolejbusem.

Cestujícím začne také sloužit nová zastávka Ke Kovářce, která je umístěna na trase linek 24 a 25 v okrajové části Radčic. Autobus v ní cestujícím zastaví jen na znamení.

Jízdní řády nových linek budou zveřejněny na stránkách Plzeňských městských dopravních podniků.

Nový Západní okruh se má řidičům otevřít 20. února. Jeho otevření přinese už od 20. února i novou linku v rámci Integrované dopravy Plzeňského kraje. Linka 335 pojede ze zastávky Horní Bříza, sídliště, následně kolem železniční stanice a dále přes Třemošnou až na Borská pole. V rámci Plzně kromě Borských polí zastaví na zastávkách Bolevec, Okounová, Severka a Hokejová hala.

Na lince platí tarif IDPK, který je po městě totožný s tarifem na MHD – linku lze bez problémů použít při cestování i pouze v rámci Plzně. Na lince budou zavedeny čtyři páry spojů v pracovní dny.

Zároveň dojde k drobným úpravám na linkách 334 a 362, kdy největší novinkou je zavedení spojů v pracovní dny ve 20:13 a 23.23 z CAN, které pojedou do Třemošné a Horní Břízy. Naopak zrušeny byly spoje v 13:26, 14:55 z Třemošné a v 17:08 z Okounové do Třemošné kvůli nízké vytíženosti (částečně nahrazeny linkou 335).

Tagy Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Západní okruh Plzně
12 komentářů