V Plzni začínají rozsáhlé opravy tramvajových tratí. Zasáhnou řidiče aut i linky MHD

Tramvaj na Koterovské ulici. Foto: M. Pecuch / Plzen.euTramvaj na Koterovské ulici. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

Rozsáhlá omezení v Koterovské ulici potrvají až do prosince.

Plzeň zahájí další etapu opravy tramvajové trati v Koterovské ulici. Půjde o úsek od náměstí Generála Píky k ulici Sladkovského. Oprava výrazně ovlivní tramvajové linky a zásadně omezí i automobilovou dopravu.

Stavba navazuje na největší loňské dopravní omezení, kdy byl na čtyři měsíce uzavřen most Milénia.

Změny začnou platit od 3. března, rozsáhlá omezení potrvají do prosince letošního roku, kdy by měla být Koterovská hotová. Opravy letos vyjdou na 237 milionů korun.

„Už v neděli 3. března 2024 začne platit dlouhodobá změna v provozu tramvajové linky 2 v Plzni na Slovanech, od pondělí 4. března se změní také trasa tramvajové linky číslo 1,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar.

Oprava Koterovské začala loni v září a týkala se části od OC Galerie Slovany včetně okružní křižovatky až na náměstí Generála Píky.

Stavební práce v aktuální etapě se budou týkat jak tramvajové trati, tak silnice, chodníků a inženýrských sítí. Opraveny budou veřejné osvětlení, světelná signalizace, informační systém, kanalizace a také vodovod.

Pro automobily bude Koterovská od 4. března obousměrně uzavřena v úseku od kruhového objezdu v Částkově ulici až po ulici Sladkovského. Po dobu uzavírky budou zachovány dva kolmé přejezdy přes uzavřenou část Koterovské.

Změny linek MHD začnou už večer 3. března. Od cca 20:00 bude linka 2 odkloněna mezi Mikulášským náměstím a Světovarem přes Slovany, bude zavedena náhradní autobusová linka 2A mezi Mikulášským náměstím a Světovarem po Koterovské ulici. V noci ze 3. na 4. března bude rovněž odkloněna noční autobusová linka N2 obousměrně Francouzskou ulicí.

Od 4. března pak bude linka 1 z Bolevce zkrácena a skončí na Mikulášském náměstí. Linka 2 pojede v trase Skvrňany – Mikulášské náměstí – Slovany – Světovar – Radnice Slovany. Ve večerních hodinách po 21. hodině část spojů skončí na Světovaru. Autobusové a trolejbusové linky budou beze změn.

Opravy dalších tratí

Kromě Koterovské připravuje Plzeň i opravy dalších tramvajových tratí. Mezi ty hlavní bude patřit i rekonstrukce trati mezi jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí v centru města.

Zahájena by měla být letos v květnu. Kvůli tomu budou muset být veškeré akce, které se konají v centru města a vyžadují změnu dopravy, prováděny za úplného zákazu vjezdu aut do centra.

Tagy oprava tramvajové trati Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky
Žádné komentáře