Tržby za šalinkarty v Brně byly loni o 60 milionů nižší než před covidem

Brněnská tramvaj EVO2 (Drak). Pramen: DPMBBrněnská tramvaj EVO2 (Drak). Pramen: DPMB

Platnou šalinkartu má více než 153 tisíc lidí.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) loni inkasoval za dlouhodobé předplacené jízdenky, tzv. šalinkarty, o 60 milionů korun méně než v posledním roce před covidem. Tehdy v roce 2019 utržil 627 milionů korun. Šalinkarty jsou už více než rok k dispozici pouze v elektronické podobě, papírové byly zrušeny.

V brněnské MHD je používá okolo 70 procent cestujících. Platnou šalinkartu má více než 153 tisíc lidí, což je stále méně než před covidem.

„Klasické papírové šalinkarty jsme přestali vydávat loni v lednu. Tímto rozhodnutím se nám podařilo brněnskou MHD posunout dál a hlavně ušetřit až několik milionů korun ročně,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Podnik podle něj díky elektronickým šalinkartám ušetřil za aktualizaci systému na vydávání papírových předplatních jízdenek, který pocházel z roku 2006, zrušil dvě prodejny, pět předprodejních míst a došlo také ke snížení počtu zaměstnanců o osm.

Přechod na elektronické šalinkarty se v loňském roce týkal téměř 40 tisíc cestujících. Přibližně 30 procent z nich potřebovalo pomoc při jejich zřizovaní od pracovníků dopravního podniku. „Nejčastěji šlo o kompletní založení uživatelského účtu, jeho ověření a nákup konkrétní jízdenky,“ řekl vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl.

Tagy brno DPMB šalinkarta
21 komentářů