Trutnov začne s opravou skleněné lávky, na tři měsíce omezí provoz na průtahu městem

Vizualizace lávky Na Struze v Trutnově. Foto: Město TrutnovVizualizace lávky Na Struze v Trutnově. Foto: Město Trutnov

Důvodem rekonstrukce je nevyhovující stav, lávka bude mít jinou barvu.

V Trutnově začne po výměně mostu na silnici I/16 od 1. srpna další omezení. Souvisí s opravou skleněné lávky Na Struze. Spojuje centrum města a městskou část Kryblice, vede přes silnici I/16.

Důvodem rekonstrukce 46 metrů dlouhé skleněné lávky je její nevyhovující technický stav. „Lávka se stala významným prvkem pěší a cyklo dopravy v Trutnově. Bohužel zcela dosloužila a už několik let jsme fungovali v nouzovém režimu. Jsme moc rádi, že se nám podařilo sehnat dodavatele stavby a také dotaci, která pokryje významnou část investičních nákladů. Věřím, že dočasné nepohodlí pro řidiče a chodce, které bude s opravou spojené, stojí za výsledek,“ řekl Michal Rosa, starosta Trutnova.

Zrekonstruovaná lávka bude velmi podobná té stávající. Největší změny dozná barevné provedení. To bude nově světlé. Autorem projektu je Ivan Šír. Práce provede Eurovia CS za 29 milionů korun s DPH, město získalo na opravu dotaci ve výši 24 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hlavní omezení skončí letos

Hlavní konstrukce má být hotová do zimy. Poté budou práce pokračovat v závislosti na klimatických podmínkách, počítá se tedy se zimní přestávkou a dokončením v příštím roce.

Oprava se neobejde bez dopravních omezení. „Snažili jsme se minimalizovat dopad na dopravu v Trutnově. Nastavený harmonogram obsahuje rezervy, ale budeme se snažit jednotlivé fáze co nejvíce urychlit a opravu zkrátit, jak jen to půjde,“ říká David Jelínek, vedoucí Odboru rozvoje města MěÚ Trutnov.

Řidiči musí počítat s úplnou uzavírkou ulice Na Struze od úterý 1. srpna do 31. srpna kvůli odmontování skel a demontáži lávky a následně od 9. října do konce listopadu kvůli instalaci nových částí konstrukce. Mezitím bude puštěn obousměrný, ale zúžený provoz se sníženou rychlostí pro osobní automobily a autobusy. Nákladní doprava povede po celou dobu přes Úpské nábřeží. „Pro pěší, kteří byli na trasu přes lávku zvyklí, zřídíme dočasný přechod pro chodce, který propojí uličku K Příkopu vedoucí z Jihoslovanské ulice s ulicí Pod Sadem,“ dodal starosta.

Po obou dobách úplné uzavírky se změny dotknou také provozu MHD Trutnov. Zastávka Na Struze nebude obsluhována a nahradí ji zastávka v Žižkově ulici. Také meziměstská autobusová doprava se dočká změn, je nutné sledovat výlukové jízdní řády nebo webové stránky Veřejné dopravy Královéhradeckého kraje.

Vizualizace lávky Na Struze v Trutnově. Foto: Město TrutnovVizualizace lávky Na Struze v Trutnově. Foto: Město TrutnovVizualizace lávky Na Struze v Trutnově. Foto: Město Trutnov
Tagy I/16 Trutnov
Žádné komentáře