ŘSD žádá o povolení na nejzápadnější úsek D35, řeší ho nový úřad

Vizualizace obchvatu Úlibice. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Úlibice. Foto: ŘSD

Součástí miliardové stavby bude i nová přeložka silnice I/16 s turbookružní křižovatkou.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zažádalo o stavební povolení pro nejzápadnější i nejsevernější úsek dálnice D35, dálniční obchvat obce Úlibice na Jičínsku. Jeho stavbu chce ŘSD začít příští rok.

V problematice povolování dálničních staveb jde o premiéru pro nový Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ), který vznikl k 1. lednu jako nová organizace řešící územní řízení a povolování staveb u nejdůležitější dopravní a energetické infrastruktury. Na úřední desce úřadu se již objevily některé dálniční stavby, šlo ale jen o jejich části nebo o převzatá řízení. Obchvat obce Úlibice je první kompletně novou dálniční stavbou, kterou bude řešit.

Stavby dálnic a železnic bude od ledna řešit nový superúřad s více než stovkou lidí

Nová trasa dálnice bude 1,6 kilometru dlouhá, její hlavní částí bude mimoúrovňová křižovatka na severním okraji obce, která bude řešit napojení na silnice I/35 a I/16 a v budoucnu na novou trasu silnice I/35 od Turnova. Na druhém konci naváže na úsek Úlibice – Hořice, který má již od loňského roku stavební povolení.

ŘSD má stavební povolení pro další část D35. Úsek Úlibice – Hořice chce začít stavět příští rok

Odhadovaná cena stavby je 1,071 miliardy korun, její součástí je i přeložka stávající silnice I/16. Dosavadní silnice I/35 od okružní křižovatky přes obec až po napojení na D35 bude posléze přeřazena do sítě silnic II. třídy, a to jako silnice II/635. Přeložka silnice I/16 je navržena v kategorii S 20,75/90 o délce 845 metrů, povede 55 metrů od stávající trasy silnice. Vznikne na ní spirálová turbookružní křižovatka s průměrem 60 metrů. V  rámci přeložky budou doplněny oddělené autobusové zastávky včetně podchodu pro chodce a cyklistická stezka. Stávající křižovatkou denně projede kolem 22 000 vozidel.

Trasa dálničního 
obchvatu Úlibice a přeložky I/16. Foto: ŘSD

Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Tagy D35 D35 Úlibice obchvat I/16 I/35 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
76 komentářů